3D BIM-software, er gaat een wereld voor je open..
19 september 2022 
3 min. leestijd

3D BIM-software, er gaat een wereld voor je open..

3D BIM-software, er gaat een wereld voor je open

Ruim vier maanden terug switchte ik, Jaap van Kempen, van baan. Ik verhuisde van een staalbouwer (waar ik de marketing- en communicatie verzorgde) naar een softwarebedrijf, genaamd Construsoft. Hier vervul ik een soortgelijke functie: Content Markteer. “Maar wat moet ik nu verwachten van een softwarebedrijf?”, dacht ik aan het begin. Ik weet dat mijn vorige werkgever Tekla Structures afneemt bij Construsoft, waarmee ze 3D kunnen modelleren. Intussen weet ik dat er veel meer mogelijk is met 3D BIM-software: Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR), Trimble Connect, etc. Er ging én gaat een wereld voor mij open.

Van theorie naar praktijk met Trimble Connect 

Voordat ik je meer ga vertellen over mijn ervaringen met AR en MR, wil ik eerst even stilstaan bij het platform Trimble Connect. Studenten en docenten weten steeds vaker de weg naar dit platform te vinden. Trimble Connect is dé manier om samen te werken in de cloud en informatie van BIM-projecten te delen. Via Trimble Connect hebben alle betrokken partijen vanaf iedere locatie, op elk gewenst moment toegang tot relevantie informatie. Na vier maanden bij Construsoft heb ik steeds meer in de gaten dat dit een ideaal platform is voor docenten, studenten en bouwbedrijven. Dit wil ik jullie graag laten lezen én zien aan de hand van onderstaand voorbeeld.

ROC Friese Poort is één van de velen onderwijsinstellingen die gebruikmaakt van Trimble Connect. Zij zetten het samenwerkingsplatform in om de theorie naar de praktijk te brengen door de samenwerking aan te gaan met bouwbedrijven. Theo van der Veen, docent aan ROC Friese Poort, vindt de samenwerking met bouwbedrijven op de bouwplaats heel mooi, omdat zo de échte praktijk gemakkelijk naar school word toegehaald. “De jongens van de opleiding zijn op excursie geweest op een bouwplaats. Het mooie is dat toen we weer naar school gingen, Trimble Connect werd ingezet om het gehele 3D BIM-verhaal gemakkelijk te combineren met de praktijkopdrachten. Van ontwerpen in 3D neerzetten tot het zoeken van opdrachten, het is allemaal heel toegankelijk. Zo ervaren de studenten een geweldige combinatie tussen digitaal bouwen, praktisch leren én ook het visualiseren ervan”, aldus Van der Veen.

 

Dé nieuwe realiteit voor leren & presteren

Ik vind het mooi om te zien dat Construsoft docenten en leerlingen in contact brengt met bouwbedrijven en daarmee de belangen van beide partijen behartigt. Vele scholen zijn al gestart met de combinatie van BIM-software, AR en MR in de lesstof. Extended Reality (XR), de overkoepelende term voor Virtual Reality (VR), AR en MR, inclusief de flexibiliteit van Trimble Connect helpt docenten om duizenden leerlingen per jaar een voorsprong te geven op hun leertraject. In de masterclass van Construsoft tijdens de BIM Onderwijsdag op 4 oktober, waarover later meer, laten we graag zien wat de voordelen zijn voor zowel docenten als studenten.

Om het onderwijs en het bedrijfsleven verder met elkaar te verbinden, bracht ik samen met enkele collega’s, docenten en beleidsmakers van het onderwijs onlangs een bezoek aan een specialist in prefab beton. De prefab beton specialist wil zoveel mogelijk automatiseren en zorgen voor betere arbeidsomstandigheden. De keuze voor Trimble Connect 3 jaar geleden zorgde voor een stroomversnelling. Na de introductie van 3D in hun betonfabriek zet het bedrijf nu stappen op het gebied van AR en MR. “Nog voordat we daadwerkelijks iets gaan maken, kunnen we met deze technologieën het eindproduct virtueel controleren, zowel voor als na de tijd. Hiermee halen we ons kwaliteitsniveau omhoog en zijn we beter gedocumenteerd voor het eindproduct”, aldus Stefan Kauffeld, informatiemanager bij Byldis. 

Bij de prefab beton specialist kon ik met eigen ogen zien hoe Trimble Connect, AR en MR worden ingezet in de praktijk. In één woord: inspirerend! En niet alleen ik was enthousiast. De aanwezige docenten en beleidsmakers zagen veel potentie om dezelfde technieken ook te gebruiken in het onderwijs. Bekijk hieronder de aftermovie!

Gouden tip: leer gratis werken met 3D BIM-software 

Wil jij als student of docent ook werken met de nieuwste software, die ook in het bedrijfsleven wordt gebruikt? Dan heb ik een gouden tip voor je! Het kan met onze gratis 3D-BIM software, die zonder contact met de verkoopafdeling gedownload kan worden. Download hier de Trimble Connect app en leer meerdere 3D-documenten samen te voegen en informatie uit het 3D BIM-model te delen met andere partijen. Ook bieden we een gratis e-learning aan om de basis van Trimble Connect te leren.

Masterclass

Onder meer AR, MR en Trimble Connect brengen de fysieke wereld en de digitale wereld samen. Deze relatief nieuwe technieken zullen de manier waarop jij leert, werkt en leeft fundamenteel veranderen. Zorg dat je aanwezig bent bij onze masterclass op 4 oktober tijdens de BIM Onderwijsdag en wij (lees: mijn ervaren Construsoft-collega’s) zullen je van alles vertellen, laten zien én ervaren. We nemen diverse tools en software mee, zodat we er samen een interactieve, praktische sessie van kunnen maken. Tot dan!

Jaap van Kempen, Content Marketeer bij Construsoft


Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen