BIM Studenten Battle

De realistische landelijke BIM wedstijd voor mbo, hbo en wo studenten

Welkom bij de BIM Studenten Battle 2020

Je staat op het punt om jezelf (of met je team van in totaal 4 studenten) gratis te registreren voor de landelijke BIM Studenten Battle 2020.

De BIM Studenten Battle begint vlak na de registratiesluiting op 1 juni. Alle geregistreerde deelnemers krijg op 8 juni 80% van de casus. Je kunt je dan ook al goed voorbereiden op de eindstrijd. De eindstrijd en daarmee de resterende 20% zal tegelijkertijd worden uitgewerkt op vrijdag 4 september bij het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. De BIM Studenten Battle is een hackathon voor studenten die een bouwgerelateerde opleiding volgen. Tijdens de Battle voor het mbo, hbo en wo werken de studenten in teamverband aan een echte casus. De opdrachtgevers zijn SB Real Estate, Gemeente Alphen aan den Rijn en BIM Onderwijs. Dat doen de studenten aan de hand van BIM (Bouw Informatie Model). Tijdens de hackathon pakken de teams alle onderdelen van het bouwproces aan. Elk jaar valt er een mooie prijs te winnen met de Battle.

Voor wie?
Voor mbo, hbo- en wo-studenten die een bouwgerelateerde voltijds opleiding volgen, bijvoorbeeld werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde, civiele techniek, architectuur, facility management, constructie en mechatronica. De casus voor het mbo is minder uitgebreid dan bij het hbo en wo maar niet minder uitdagend. De eerste prijs voor de mbo winnaars is net als bij de hbo/wo winnaars € 1010 aan vrij te besteden cadeaubonnen!


*De BIM Studenten Battle is onderdeel van de BIM Onderwijsdag. De top 3 zal bekend worden gemaakt tijdens de BIM Onderwijsdag

null

Hoofd opdrachtgevers

Bekijk de flyer en klik op BIM Studenten Battle 2020 flyer

Testimonials van afgelopen jaren

These slides will be slide-able on the live version of your page!

Maik Groenia - Hogeschool van Amsterdam (BSB 2019)

1. Welke twijfels had je van tevoren?
Toen ik aan de BIM Studenten Battle 2018 mee wilde doen zat ik in het afstuderen van mijn laatste jaar MBO niveau 4. De battle was toen alleen nog voor het hbo en wo maar ik mocht wel al mee doen. Ik twijfelde of ik qua kennis niet heel erg onder de maat zou gaan zitten. 


2. Hoe was je ervaring met de BIM Studenten Battle uiteindelijk?
Ondanks de enorme strijd die gaande is heb ik een ontzettend leuk weekend gehad, je leert veel nieuwe mensen kennen. Je krijgt veel uitleg over verschillende onderwerpen en je krijgt een hoop nieuwe contacten erbij. Het was wel een weekend wat veel van je vraagt, omdat je zoveel mogelijk en zo goed mogelijk wilt aanleveren ga je tot in de avond door en dat kan zelfs nachtwerk worden.


3. Wat waren je resultaten uit de BIM Studenten Battle?
Samen met mijn team zijn wij in 2018 op de 2de plaats geëindigd, net niet de eerste positie maar wel laten zien dat een mbo’er net zoveel kan of misschien wel meer als een (bijna) afgestudeerde hbo’er zolang je er zelf maar in gelooft.


4. Aan wie zou je dit aanbevelen?
Aan iedereen die verstand heeft van BIM, die sowieso het verschil snapt tussen BIM en bepaalde software. Afgelopen battle merkte ik dat er veel verschil zat tussen het niveau waardoor er een paar teams waren die de strijd al snel opgaven.


5. Wat is verder nog leuk om te vertellen?
Door de battle heb ik veel nieuwe vriendschappen gecreëerd, mensen met wie ik nu kan brainstormen om problemen, werkmethodes, of toekomst plannen kan bespreken en we elkaar kunnen helpen naar de volgende stappen in BIM. Ons zelf zo efficiënt mogelijk laten werken. Voor dit jaar is de battle ook voor het mbo, dat is een mooie toevoeging!


Ms. Nameless
Add Your Stars

Tobias Noppers - Saxion (BSB 2018)

1. Welke twijfels had je van tevoren?
De twijfel dat het in de vakantie periode was.


2. Hoe was je ervaring met de BIM Studenten Battle uiteindelijk?
Mijn ervaring was uiteindelijk zeer leerzaam en leuk.
Verder was het verbreden van je sociale en zakelijk contacten ook een leuke en goede ervaring.


3. Wat waren je resultaten uit de BIM Studenten Battle?
Aan het einde van de BIM Studenten Battle moesten we ons project presenteren. Waarbij we trots waren op wat we neer hebben gezet in zo’n kort tijdsbestek, zonder de BIM werkmethode was dat niet gelukt.


4. Aan wie zou je dit aanbevelen?
De personen die ik zou aanbevelen zijn de personen die BIM erg interessant vinden en gedreven zijn om een competitie aan te gaan. Dat kunnen studenten zijn van het mbo, hbo of universiteit zijn.


5. Wat is verder nog leuk om te vertellen?
Het leuke van de hele battle vond ik dat het leuk was om te zien hoever andere scholen waren tov onze school. Uiteraard was Dubai DE PRIJS waar het om ging ook super gaaf. Een reis om nooit te vergeten.

Ms. Nameless
Add Your Stars
Yoram van den Berge - Hogeschool Zeeland (BSB 2017)

1. Welke twijfels had je van tevoren?
2017, het eerste jaar dat de BIM Studenten Battle georganiseerd werd, heb ik samen met medestudenten van de Hogeschool Zeeland deelgenomen. Het was wel twijfelen of ons niveau wel ‘hoog’ genoeg was om deel te nemen aan deze nationale Battle.


 2. Hoe was je ervaring met de BIM Studenten Battle uiteindelijk?
De ervaring was super gaaf. Om voorbereid naar de Battle te gaan hebben wij op eigen initiatief contact gezocht met bedrijven en leveranciers van software die ons vooraf nog ondersteund en veel geleerd hebben. De start van de BIM Studenten Battle was spannend, maar super leuk om de ‘strijd’ met andere teams van Nederland aan te gaan! Twee lange dagen, met maar een paar uurtjes slaap, hebben we hard gewerkt aan een leuke uitdagende casus.


3. Wat waren je resultaten uit de BIM Studenten Battle?
Het beste resultaat is de goede en leuke contacten die ik nu nog steeds over heb gehouden aan mijn deelname. Daarnaast was het echt gaaf om te zien hoeveel werk er in teamverband verzet kan worden in de beperkte tijd van +/- 36 uur. Het maken van een omgevingsanalyse, inrichtingsplan, een Architectuurmodel in ArchiCAD, 4D uitvoeringsplanning in Synchro4D, het opstellen van een investering- en onderhoudsbegroting waren de belangrijkste resultaten, die we ook gepresenteerd hebben ter afsluiting van de Battle.


4. Aan wie zou je dit aanbevelen?
Alle enthousiaste BIM Studenten!! Het maakt niet uit welk niveau je hebt, kom laten zien wat jij kan! Dus twijfel je nog of je deel gaat nemen… niet doen! Vorm een team van 4 personen en geef jullie team op! #Teamwork


5. Wat is verder nog leuk om te vertellen?
Een tweede plek (ja, die hadden wij in 2017), 3e plek of laatste plek is geen verlies! De BIM Studenten Battle is een leuke wedstrijd waar JIJ ook dit jaar weer veel contacten kan leggen, je netwerk uit kan breiden en wie weet je toekomstige werkgever al ontmoet!

Ms. Nameless
Add Your Stars
Rick van Wenum - Hogeschool van Amsterdam 

(BSB 2017)

1. Welke twijfels had je van tevoren?
2017, een landelijke battle, wat moesten wij verwachten en wat zou het niveau van de andere teams zijn? Dit waren de voornaamste vragen die binnen mijn team speelde. Daarnaast zijn wij tijdig begonnen met inventariseren en testen van verschillende mogelijkheden en software tbv snelheid tijdens de battle.

2. Hoe was je ervaring met de BIM Studenten Battle uiteindelijk?
Je hebt al gauw genoeg in de gaten, welke teams je directe tegenstanders zullen worden. De organisatie was zeer goed, er werd voor eten, drinken en een slaapplek in een nabij gelegen hotel gezorgd. Er was ondanks een “strijd” een goede sfeer en zelfs tijd voor een borreltje onderling. De bedrijven die aanwezig waren voor vragen en ondersteuning waren goed te bereiken en maakte het geheel nog realistischer.

3. Wat waren je resultaten uit de BIM Studenten Battle?
De eerste BIM Studenten Battle was georganiseerd en mijn team van de Hogeschool van Amsterdam, mocht zich de allereerste winnaar noemen. Een resultaat waar wij als team erg trots op zijn en ons daarnaast heel veel publiciteit, mooie gesprekken en zelfs voor ons allen een baan opgeleverd heeft. We hebben een prachtige reis gemaakt naar Las Vegas, waar wij de Autodesk University mochten bezoeken. Een prijs en reis om niet meer te vergeten.

4. Aan wie zou je dit aanbevelen?
Aan alle studenten die op BIM gebied bezig zijn. Of je denkt veel of weinig kennis te hebben, de BIM Studenten Battle is er voor iedereen en waarschijnlijk ben je verbaasd over wat je eigenlijk aan kennis bezit. Schroom niet en doe mee om de titel “Beste BIM Studententeam van Nederland” te pakken of om veel te leren.

5. Wat is verder nog leuk om te vertellen?
Als voormalig winnaar ben ik sinds vorig jaar betrokken bij de organisatie van de BIM Studenten Battle. Meedenken en werken aan de opzet voor een fantastische battle is geweldig om te doen. Wil je meer weten zoek mij dan op via Linkedin of mail de organisatie. Zie ik jou bij de derde BIM Studenten Battle?


Ms. Nameless
Add Your Stars

Wil jij de beste BIM student zijn in Nederland? Registreer je snel!

Terugblik van afgelopen jaren

Terugblik 2017

Klik op de onderstaande button voor de foto's en video's uit 2017

Terugblik 2018

Klik op de onderstaande button voor de foto's en video's uit 2018

Terugblik 2019

Klik op de onderstaande button voor de foto's en video's uit 2019

                                       

BIM Studenten Battle FAQ

Is registreren en deelname aan de BIM Studenten Battle gratis?

Ja zeker! Voor alle mbo, hbo en wo studenten. Naast dat de BIM Onderwijs partners jullie graag helpen zijn
er binnen de organisatie oud studenten die tijdens hun studie hebben ervaren hoe erg het kan helpen om
versneld je netwerk en kennis uit te breiden. Wij bieden elke student ook graag deze mogelijkheden aan. Bij
teveel aanmeldingen krijgen Onderwijsinstellingen die partner zijn wel voorrang.

Heeft het gevolgen als ik of wij als team zonder reden niet komen opdagen?

Indien je als individu of geheel team geen reden opgeeft terwijl je toch niet komt opdagen zullen gemaakte
kosten voor jouw team echter wel verhaald worden. Wees je dus wel bewust bij inschrijving dat je
daadwerkelijk ook aanwezig bent op vrijdag 5 juni!

Hoe laat, wanneer en waar worden we verwacht?

De datum en tijd wordt in 2021 bekend gemaakt. De locatie is bij ROC Midden Nederland aan de Harmonielaan 2 te Nieuwegein.

Is het de bedoeling dat je je eigen laptop meeneemt?

Ja, we verwachten dat iedereen zijn eigen laptop meeneemt.

Wat is precies de bedoeling betreffende software etc.

Net als bij het meenemen van je eigen laptop. Een studentenabonnement van een softwarepakket aanvragen kan erg handig zijn :) Desnoods een proefabonnement. Deze zijn vaak een maand geldig. Benader ook eens de BIM Onderwijs partners. De logo’s met contactgegevens zijn op de BIM Onderwijsdag website te vinden of via het BIMregister: www.bimregister.nl. Mogelijk kunnen zij je goed op weg helpen.

Moeten we onszelf voorzien van laptops incl. software?

Zie bovenstaand antwoord.

Qua faciliteiten, hoe is het geregeld?

Er zijn meerdere ruimtes waar gewerkt kan worden, er is wifi, er zijn stopcontacten etc. Dit zal door de organisatie worden geregeld. Het kan zijn dat de stopcontacten beperkt zijn dus neem voor de zekerheid een stekkerdoos en eventueel verlengsnoer mee. Ook kun je zelf kijken naar eventuele snellere internetmogelijkheden. De voorbereiding is ook een onderdeel waar we op beoordelen.

Qua eten, verblijf en dergelijk. Zoiets moeten we ook zelf regelen?

Nee jullie hoeven in dat opzicht niks zelf te regelen. Ontbijt, middageten en borrel worden geregeld.

Is er Wifi beschikbaar?

Ja wifi is aanwezig na inloggen. De inloggegevens worden kenbaar gemaakt op 5 juni. Net als in de praktijk kan
het voorkomen dat de snelheid niet optimaal is. Wees voorbereid en denk na over je dit mogelijke
probleem vooraf zou kunnen tackelen. Hou ook rekening met het delen van zware bestanden. Tip: externe
harde schijf meenemen.

Waar bestaat de prijs uit?

De prijs van de BIM Studenten Battle 2020 zal bestaan uit €1.010,- aan vrij te besteden cadeaubonnen voor
het beste mbo-team en €1.010,- aan vrij te besteden cadeaubonnen voor het beste hbo/wo-team.

Is er een verschil in opdracht (moeilijkheidsgraad) tussen het mbo en het hbo/wo?

Ja, de uitvraag van opdracht zal anders in elkaar zitten om dit voor de verschillende niveaus aantrekkelijk te
maken. Ook de beoordeling zal verschillend zijn.

Mag je gebruik maken van je netwerk en/of kennissenkring voor het inwinnen van informatie of kennis?

Ja, dit mag uiteraard, probeer samen met jouw team een zo’n goed mogelijk project op te leveren, alle
kennis die je hierbij kunt inwinnen zou jou (jullie) hierbij kunnen helpen.

Zijn de excursies verplicht?

Nee. Dat was wel de bedoeling maar gezien de wereldwijde situatie hebben wij als organisatie besloten dit
jaar de excursies niet verplicht te maken. We hebben de IT wel zo in laten stellen dat BIM Onderwijs partner
bedrijven het gehele jaar excursies kunnen aanbieden.

Heeft een goede voorbereiding zin?

Ja, in de afgelopen jaren is gebleken, dat de teams die een zeer goede voorbereiding hebben gedaan, vaak
in de top 3 zitten en dus ook kanshebber zijn voor het winnen van de battle.

Waar word globaal op beoordeeld?

Dit zijn aspecten als voorbereiding, onderzoek, afspraken maken (welke standaarden gaan we gebruiken etc.), op een juiste wijze modelleren, verslaglegging, visualiseren, presenteren. Specifiek daarbinnen kun je bijvoorbeeld denken aan het op een eenduidige manier benoemen van objecten, het kunnen maken van een IFC (openBIM) en een rendering maken. De rest hoor je later.

                                   

Het was een zeer prettige en leerzame manier van een wedstrijd houden. De excursies die wij mochten bezoeken zijn enorm leerzaam geweest; je leert bedrijven kennen en je verbreedt

je eigen netwerk. Wat je hebt geleerd was goed toepasbaar op de battle zelf. De BIM Studenten Battle was uitstekend geregeld. Voor mij was de uitreiking tijdens de BIM Onderwijsdag de kers op de taart, met goede sprekers, leerzame onderwerpen en nieuwe uitdagingen die ik wellicht in de bouw ga tegenkomen.

Emiro - Techniek College Rotterdam

Ook al heb je niet veel ervaring kun je ervaring en kennis opdoen!

Wil jij jezelf ontwikkelen, je netwerk uitbreiden en 

een hoop kennis opdoen!?