openBIM op je mobiel
12 november 2019 
3 min. leestijd

openBIM op je mobiel

Student

Ken je dat gevoel? Als student heb je vaak al weinig tijd en wil je zo efficiënt mogelijk werken. Dus werk je – net als vele anderen – met ‘moderne tools’ zoals Dropbox, Onedrive, e-mail, whatsapp enzovoort om je bestanden makkelijk op te slaan, terug te vinden en te delen. Het managen van je project zeg maar. Gelukkig heeft de school andere regels en eigen portalen, waar je je dan ook weer aan moet houden. Uiteindelijk raak je het overzicht kwijt en weet je niet precies wat de laatste stand van zaken is, zeker niet als je in een projectgroepje werkt. Dat kan slimmer denk je weleens, maar goed, je kunt je ermee redden.

Cloud

Maar het kan écht slimmer. Tuurlijk werk je al in de cloud en kan je bestanden delen, maar het overzicht is er niet. En als iedereen zijn eigen cloud omgeving blijft gebruiken, is er geen koppeling met andere systemen. En daar gaat het vaak mis. En zoals jij als student op school je projecten probeert te managen, zo gebeurt het ook nog in de hedendaagse bouw. Tekeningen, documentatie, 3D-modellen, verschillende software en eigen werkwijzen van bouwpartners maken soms het meest simpele woonhuis al een complexe aangelegenheid. Terwijl het dat niet hoeft te zijn.


Verschillende software

Verschillende software

open BIM

Ik kom veel bij scholen en spreek dagelijks docenten, studenten en bouwbedrijven. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren een aantal onderzoek uitgevoerd door afstudeerders, die veel inzicht bieden in de problemen die docenten, onderwijsinstellingen, maar ook jullie als studenten hebben. Trimble heeft ook een aantal onderzoeken gedaan en uiteindelijk is dit allemaal gebundeld in de ontwikkeling van een cloudplatform dat de samenwerking in de bouw écht bevordert. Gewoon op basis van open uitwisseling en open BIM. Docenten kiezen nu nog vaak voor één oplossing, één software, en hopen daarmee studenten klaar te stomen voor de praktijk. Niets is minder waar. En dat heb je waarschijnlijk zelf ook ervaren tijdens een stage bij een modern bouwbedrijf. Dit soort cloudplatforms zijn er al legio, maar alleen met Trimble Connect werken alle partijen in dezelfde omgeving. Bekijken, analyseren, communiceren en revisies gebeuren allemaal in één omgeving, waardoor veel bouwbedrijven momenteel de mogelijkheden inventariseren of al overstappen.

Elke speler in de bouw heeft voorkeur voor een eigen soft- en hardware, waardoor onderlinge communicatie en het up-to-date houden van projectbestanden vaak een uitdaging vormt. In een schoolomgeving werkt het eigenlijk net zo. Anthony Meijer van de Hanze hogeschool Groningen koos met zijn BIM Studenten Battle-groep om Trimble Connect te gebruiken. Hij zegt: “Trimble Connect hielp ons enorm met de BIM Studenten Battle doordat het eenvoudig te gebruiken is en erg hoge prestaties heeft. Daarbij is het een grote plus dat Trimble Connect erg goed werkt met andere softwarepakketten. De excursie bij DigiBase toont bovendien aan dat de grote bedrijven in Nederland deze software al dagelijks gebruiken en wij snappen wel waarom”


Plattegrond

Plattegrond

Help je school en jezelf

Op het moment zie ik steeds meer scholen werken nieuwe technieken, zoals VR en AR, maar dit blijft bij nice to know. Er moet er nog veel veranderen. Om maar een voorbeeld te noemen: Drie jaar geleden kon ik al met Trimble Connect en de Microsoft HoloLens met iemand uit de USA tegelijkertijd naar één en hetzelfde BIM-model kijken als hologram. Mijn collega zag ik dan als digitale avatar en we konden gewoon met elkaar praten. Om maar even aan te geven dat samenwerken in de toekomst erg leuk gaat worden. Docenten willen wel met nieuwe technieken werken, maar weten niet hoe en door trage besluitvorming loop jij als student eigenlijk altijd achter de feiten aan. Dat kan en moet anders en daar kan ik bij helpen. Ik daag je uit om net als Anthony en zijn school eens te starten met Trimble Connect, dat kan natuurlijk gratis. Je hoeft alleen in te loggen. Je project en BIM-model zijn dan op je laptop beschikbaar, maar ook op je smartphone, in VR en op de HoloLens. Handig voor overzicht, samenwerking en je presentatie.

En als je mij een plezier wilt doen? Kijk eens naar welke software jullie nu gebruiken op school. Denk jij dat Trimble Connect een toevoeging zou zijn bij jullie lessen of projecten? Dan kom ik graag met jou of jou docent in contact. Stuur gerust via BIMregister of mij direct een berichtje om van gedachten te wisselen!

Cheers,

Christophe tijdens de BIM Onderwijsdag

Christophe tijdens de BIM Onderwijsdag

Christophe

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen