3D-modellen komen tot leven met AR en MR
14 september 2023 
1 min. leestijd

3D-modellen komen tot leven met AR en MR

Op zoek naar nieuwe meubels? Als je gaat shoppen bij IKEA bekijk je tegenwoordig vooraf al hoe een nieuwe bank er in jouw woonkamer uitziet. Dit is een vorm van Augmented Reality (AR), waarbij je een digitaal beeld over de werkelijkheid heen legt. Ga je nog een stapje verder dan kom je uit bij Mixed Reality (MR). Hierbij worden elementen van zowel de werkelijkheid als de virtuele omgeving gecombineerd. Beide technologieën worden steeds vaker opgepakt, in diverse sectoren, zo ook in de bouw.

Alle modellen op één centrale plek

In de bouw zijn tijd en geld schaars. Reden dat AR en MR steeds vaker ingezet worden in de bouw is dat deze technologieën zaken zoals fouten in een model al in een vroeg stadium zichtbaar maken, waardoor deze opgelost kunnen worden. Ook het platform Trimble Connect gaat mee in deze ontwikkelingen. Trimble Connect verbindt alle betrokken partijen bij een bouwproject vanaf iedere locatie, op elk gewenst moment toegang tot relevante informatie. Het zorgt voor een betere samenwerking, informatie raakt niet versnipperd en tools zoals taken en workflows bieden veel inzicht in de voortgang. Met AR en MR biedt het platform nog meer inzichten.

Breng ontwerpen naar de werkelijkheid

Zo is er de Trimble Connect AR-app, die ontwerpen naar de werkelijkheid brengt via jouw smartphone of tablet, nog voordat er een tekening is gemaakt. Op de projectlocatie plaats je via de app een toekomstige woning, aanbouw of tuinhuis zo in de daadwerkelijke omgeving. Bekijk het model in de werkelijkheid en voer wijzigingen in real time door. Daarnaast heb je de XR10 met HoloLens, waarbij een model en de werkelijkheid samengevoegd worden. Zet je de bril op, dan kan je daadwerkelijk door een model heen lopen!


Kom naar de masterclass en ontdek de wereld van AR en MR

AR, MR en Trimble Connect brengen de fysieke wereld en de digitale wereld samen. Deze technieken veranderen de manier waarop jij leert, werkt en leeft enorm. Zorg dat je aanwezig bent bij onze masterclass ‘Samenwerken in cloudplatform Trimble Connect’ op 2 oktober tijdens de BIM Onderwijsdag, hier vertellen Christophe en Frans je er graag meer over!  

Alvast kennismaken met Trimble Connect? Download hier de Trimble Connect app en ontdek hoe je meerdere 3D-documenten samenvoegt en informatie deelt uit het 3D BIM-model met andere partijen. Ook bieden we een gratis e-learning aan om de basis van Trimble Connect te leren.

 

 

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen