Aansluiting bedrijfsleven en onderwijs moet beter
Zoals op de hoofdpagina aangegeven is er een grote diversiteit van diepgang op het gebied van BIM tussen de bedrijven en onderwijs. Daarbij is er slechts beperkte aansluiting met bedrijven en tussen de verschillende opleidingsniveaus universiteit, hbo en mbo waardoor afstemming lastig blijft. Bedrijven geven ook aan dat er een tekort is aan goed opgeleide BIM-modelleurs, managers en -regisseurs. Dit heeft mede te maken met de vergrijzing en dat de bouw als minder sexy en high-tech wordt beschouwd.
Hoe pakken we dat aan?
De ‘BIM Onderwijsdag’ en de ‘BIM Studenten Battle’ dragen bij in het tegengaan van de bovengenoemde uitdagingen en bevorderen daarmee het behalen van de BIM Onderwijs missie. Het zijn unieke activiteiten en passen goed in het ‘leven lang leren’ principe. Beide zijn door de masterclasses, excursies etc. bij uitstek activiteiten om te netwerken, kennis op te halen, kennis te delen en potentieel nieuwe werknemers te vinden.
Het BIM congres voor netwerken en kennis
Geen congres in Nederland waar je zo makkelijk in contact kunt komen met bouw gerelateerde studenten en professionals die interesse en kennis van BIM hebben.
De ‘BIM onderwijsdag’ wordt georganiseerd door de onderstaande partijen. De BIM Onderwijsdag organisatie vertegenwoordigt hierin architecten, aannemers, fabrikanten, ingenieurs, installateurs, onderwijsinstellingen en opdrachtgevers. In zijn totaliteit vormen zowel bedrijven, overheid, onderwijsinstellingen en brancheorganisaties de organisatie voor de ‘BIM Onderwijsdag’. Deze vorm van organisatie en samenwerking is hard nodig om het tekort aan vakmensen en hoger opgeleiden tegen te gaan, de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven te bevorderen en af te stemmen op elk niveau. Enkele partijen zijn tevens onderdeel van de BIM Studenten Battle organisatie en bieden excursies aan voor studenten.
Voor elke innovator binnen de bouwsector
Jasper. BIM-Coördinator bij Unica
Tim. E-Business Manager bij Wavin