Van theorie naar praktijk met Trimble Connect
16 mei 2022 
2 min. leestijd

Van theorie naar praktijk met Trimble Connect

Van theorie naar praktijk met Trimble Connect

In het lesprogramma op ROC Friese Poort wordt Trimble Connect ingezet om de theorie naar de praktijk te brengen. Trimble Connect maakt het mogelijk om samen te werken in de cloud én informatie van BIM-projecten te delen. Alle betrokken partijen hebben in de software vanaf iedere locatie, op elk gewenst moment toegang tot relevantie informatie. Jurjen de Boer, student Allround Timmerman aan ROC Friese Poort, bezocht de bouwplaats van een grote aannemer om hun BIM-verhaal te combineren met zijn praktijkopdrachten van school. Dit deed hij onder andere met behulp van Trimble Connect: “Trimble Connect is eigenlijk heel gemakkelijk in gebruik.” 

Verbinden onderwijs met de bouwplaats

Theo van der Veen, docent aan ROC Friese Poort, vindt de samenwerking met aannemer Friso op de bouwplaats heel mooi, omdat zo de échte praktijk gemakkelijk naar school worden toegehaald. 

“De jongens van de opleiding zijn op excursie geweest op een bouwplaats van Friso. Het mooie is dat toen we weer naar school gingen, Trimble Connect werd ingezet om het gehele 3D BIM-verhaal van Friso gemakkelijk te combineren met de praktijkopdrachten. Van ontwerpen in 3D neerzetten tot het zoeken van opdrachten, het is allemaal heel toegankelijk. Zo ervaren de studenten een geweldige combinatie tussen digitaal bouwen, praktisch leren én ook het visualiseren ervan”, aldus Van der Veen. 

Koppeling theorie met praktijk via BIM 

Jurjen mocht de bouwplaats bezoeken en werd door zijn leraar getipt om daar met Trimble Connect aan de slag te gaan: “In een case die ik vanuit school heb gekregen was het heel lastig om in de 2D tekening te zien hoe een onderdeel in elkaar zat. Daarom heb ik van de 2D tekening een 3D tekening gemaakt, die ik vervolgens naar de HoloLens heb gestuurd. Daarmee kon de opdracht worden bekeken en dus ook hoe het hele project in elkaar zit. Via de HoloLens kun je een model gemakkelijk neerzetten en dan is het zomaar ‘klaar’. Trimble Connect is eigenlijk heel gemakkelijk in gebruik op die manier.” 

Vanuit de aannemerskant zijn ze ook erg blij met de samenwerking. Zo kunnen zij namelijk aan studenten laten zien hoe interessant en mooi de bouwsector is. Jappe Zweed, uitvoerder bij Friso Bouwgroep, vertelt: “Ik vind het hartstikke leuk dat studenten op de bouw komen. We hebben ze nu een paar keer gehad. Hartstikke mooi dat we studenten hier op de bouw iets kunnen bijbrengen over hoe het proces in de bouw in zijn werk gaat. Ook omdat we in de bouw écht mensen nodig hebben.”  

Vooruitstrevend onderwijs 

“Wat we met digitaal willen is het onzichtbare, zichtbaar maken”, vertelt Roeland Westra, Projectleider bij Centrum Duurzaam. “We nemen studenten mee in duurzame avonturen. Dat betekent dat ze beleven, ontdekken en doen. Want onze mbo’ers zijn de echte doeners. Daarnaast is het zo dat we in de bouw heel veel werken met tekeningen, denk aan bouwtekeningen, maar ook installatietekeningen. Niet elke student kan, vanuit het eerste moment, die tekening direct lezen. Met een externe lay-out maken ze die tekeningen zichtbaar, zodat ze zich er ook echt iets bij voor kunnen stellen.” 

Van der Veen voegt hieraan toe: “Het is een voorzetje naar BIM. In principe gaan bouwbedrijven er ook naartoe dat het delen van tekeningen, samen kijken naar projecten en informatiedeling allemaal via hetzelfde platform gaat, dus het is alleen maar een win-win situatie.” 


Voor meer informatie over Trimble Connect kun je ook terecht bij de BIM Onderwijs Academy.


Door: Construsoft


Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen