BIM is innovatie! Grijp nu je kans en innoveer
12 september 2018 
2 min. leestijd

BIM is innovatie! Grijp nu je kans en innoveer

BIM mogelijkheden

Je studie is de ideale tijd om te experimenteren met innovaties. Je wordt niet, of in ieder geval minder, belast door allerlei praktische belemmeringen en beperkingen. Genieten door vrijuit te proeven van de mogelijkheden die de toekomst te bieden heeft. En er is genoeg om te ontdekken in de bouw. Denk aan de mogelijkheden van BIM voor een beter bouwproces, of de verduurzaming van onze gebouwde omgeving, of de potentie die virtual reality en augmented reality wordt toebedeeld. Jij bent nu nog niet belast om zelfs verder te durven denken dan ik me kan voorstellen.

Think different

Het BIM-proces biedt ongekende mogelijkheden om het ontwerp- en het bouwproces te veranderen, te verbeteren. Het geeft inzicht in het beoogde eindresultaat, beter dan de meesten zich realiseren. Denk aan de mogelijkheden die virtual reality biedt. Met een smartphone (standaarduitrusting van iedere student tegenwoordig) en een kartonnen viewer kun je al het inzicht in je BIM-model krijgen. Nog steeds denken de meeste architecten en aannemers dat dát iets is voor de volgende generatie.

Augmented reality

En de volgende stap is ook al klaar om door jullie verbeterd te worden. Bedenk eens wat je allemaal in de bouw met AR zou kunnen doen. Ik durf er niet eens over na te denken. Jullie wel?

Parametrisch modelleren

De ontwikkelingen die het parametrisch modelleren op dit moment doormaakt, lijken ook oneindig. Van standaard tools zoals een trap gereedschap voor het parametrisch genereren van een optimale trap tot extreem complexe daken en gevels komen binnen het bereik van iedere BIM-modelleur.

Architect

Waar de architect vroeger wereldreizen moest maken om inspiratie op te doen en om de klassieken te bezoeken, hebben jullie de hele wereld direct beschikbaar onder één knop. Al blijft het aan te bevelen de ervaring van het voelen, ruiken, ontdekken et cetera echt zelf en fysiek op te doen.

Bouwproces

Ook voor uitvoerende partijen wordt het bouwproces veel inzichtelijker gemaakt. Zo kun je van BIM-modellen heel simpel de bouwfasering inzichtelijk maken. Gewenste aanpassingen kunnen direct gecommuniceerd worden naar de BIM-modelleurs. Natuurlijk via de cloud.

Allemaal nieuwe rollen in de bouw die nu al onmisbaar zijn. BIM-coördinator, BIM-modelleur, BIM-regisseur, virtual realist, augmented reality-specialist, etc. Zorg dat je een van deze rollen in gaat vullen, zowel qua inhoud alsook wat betreft de uitvoering. Jij bent heel hard nodig!

In de praktijk zul je nog vaak teruggefloten worden door de tradities van de bouw. Of het nu gaat over financiële aspecten of zwaartekracht, de bouw is zeer traditioneel. Jij hebt de mogelijkheid om daar verandering in aan te brengen. Sterker nog, ik vind dat je die taak hebt.

Durf jij ook voorbij onze huidige ‘bouwershorizon’ te kijken? Dan staat ons bedrijf voor je open. Kubus werkt nu aan de software voor de toekomst door software te bedenken en te maken die de bouw verbetert. www.kubusinfo.nl

Door: Ronald de Graan, architect en directeur productmanagement KUBUS

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen