Te beperkte BIM softwarekeuze bij BIM in het onderwijs
26 juni 2020 
4 min. leestijd

Te beperkte BIM softwarekeuze bij BIM in het onderwijs

BIM is het heden en de toekomst van het bouwen. Voor studenten is dat vanzelfsprekend. Directeur customer success Ronald de Graan van KUBUS ziet hoe snel studenten zich de techniek eigen maken. De gratis beschikbare software en ondersteuning van de bouwsoftware ontwikkelaar overtuigt studenten over het gemak en mogelijkheden van BIM. Voor de professionals in de bouwpraktijk is het maken van de overstap van 2D naar 3D BIM modellen met de software overzichtelijk en intuïtief.

BIM software

In de corona tijd zorgt KUBUS voor een grote reeks webinars. “Mensen die er even de tijd voor willen nemen, kunnen zich in deze tijd verdiepen in onze softwarepakketten zoals bijvoorbeeld Archicad, BIMcollab ZOOM en de bijbehorende processen. Ontwerpen en bouwen met een BIM omgeving wordt steeds belangrijker. De mogelijkheden zijn ongekend. En voor mensen die er tegen opzien: Gebruiksgemak staat bij onze software voorop,” zegt de Graan: “De programma’s zijn ontwikkeld met de gewoonten van de gebruiker voor ogen. Hierdoor zijn de programma’s logisch en inzichtelijk opgebouwd. Overzichtelijk  en intuïtief. BIM wordt hierdoor als een logisch vervolg ervaren van 2 naar 3D modellen.”

BIMcollab ZOOM, doorsnede van gebouwen
BIMcollab ZOOM

Architecten hoeft het bedrijf niet meer te overtuigen. Het leeuwendeel van de architectenbureaus in Nederland werkt met Archicad en ook de nieuwe generatie gebruikers maakt kennis met de mogelijkheden. De Graan is al jarenlang betrokken bij het BIM onderwijs in Nederland. “Studenten hebben helaas vaak nog weinig keuze om met diverse pakketten te leren werken. Maar ze ervaren het werken met onze intuïtieve en praktische software als erg prettig.” Docenten en studenten hebben gratis toegang tot al onze software die via de site is te downloaden.

BIM model vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering optimaal opzetten

KUBUS website afbeelding

Met vier krachtige pakketten zorgt KUBUS ervoor dat een BIM model vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering optimaal ingezet kan worden.

KUBUS Spexx is de  software voor het maken van bestekken. Kubus is hier in 1992 mee begonnen en het is nog steeds veruit de meest gebruikte besteksoftware in Nederland. Inmiddels is het al weer toe aan versie 5 met als belangrijkste vernieuwing de flexibiliteit bij het kiezen van de gewenste data-bronnen en bestekindeling. De ondersteuning van het Open Specificaties Formaat en de nieuwe catalogus van KOMO. Gebruikers kunnen gemakkelijk eigen specificaties en indelingen maken en eenvoudiger vastgelegde kennis beheren en hergebruiken.

De Graan: “Al in 1995 begonnen we in Nederland met Archicad, de meest gebruikte BIM software bij architecten bureaus in Nederland en veel andere landen in de wereld. ARCHICAD initieerde de BIM revolutie in de wereld.

Met Solibri voer je een kwaliteitscontrole uit. Eventueel op meerdere modellen tegelijk. In Nederland werken 23 van de top 25 grote aannemers met dit programma. Solibri een high-end Model Checker en BIM kwaliteitsborgingssysteem. Het geeft inzicht in de kwaliteit van je model én legt issues tot in detail bloot, voordat er ook maar één steen is gebouwd. Het pakket is flexibel en open omdat het IFC modellen uit ARCHICAD, Revit, Tekla en alle andere modelleersoftware aankan. Het werkt intuïtief in 3D en biedt standaard al vele handige checks. Solibri is op maat in te zetten doordat controle regels eenvoudig zelf aan te maken zijn.

Tijdens de ontwikkeling van BIM in elk bouwproject krijg je te maken met onverwachte problemen die opgelost moeten worden. BIMcollab maakt gebruik van de cloud en helpt bij de multidisciplinaire samenwerking in bouwprojecten. De meest gebruikte BIM software zoals Revit, Archicad, Navisworks, Solibri, Tekla Structures en simplebim hebben een directe link met BIMcollab. Fouten in de modellen worden hiermee in een vroeg stadium ontdekt en niet in de bouwfase. BIMcollab is de laatste jaren van paar honderd naar 40.000 gebruikers wereldwijd gegroeid.

Al vanaf het begin BIM

Als architect had Ronald de Graan al snel affiniteit met Archicad en andere BIM software. Hij kent de programma’s al vanaf het prille begin, ruim dertig jaar geleden. “Rond mijn afstuderen aan de TU-Delft leerden we al hoe de computer ons ontwerpwerk kon verbeteren en vereenvoudigen. Archicad maakte het toen voor architecten mogelijk bijzonder intuïtief de computer in te zetten voor 3D tekenwerk. Het is ontwikkeld op basis van Apple apparatuur en werd al snel razend populair onder architectenbureau’s. Die ontstaansgeschiedenis is bijzonder interessant.”

Gedurende zijn architecten loopbaan waarin hij onder meer werkte voor Volker Wessels, een eigen bureau en bij RAU architecten, is Ronald altijd via gebruikers platforms betrokken gebleven bij de ontwikkeling van wat langzaam maar zeker BIM ging heten. Na zestien jaar als architect, ging hij met veel enthousiasme in op het verzoek hier meer mee te gaan doen bij KUBUS, nu al weer meer dan 8 jaar geleden.

BIM basis ILS

Met de toegenomen adoptie en intensieve gebruik van BIM is de noodzaak gekomen voor gestandaardiseerde afspraken om het BIM model eenduidig te verrijken met informatie. “Er was een protocol nodig om informatie te leveren. om het digitale model werkbaar te houden. Op initiatief van een actieve groep aannemers die inzagen dat  je afspraken moet maken waarbij iedereen zijn eigen software mag blijven gebruiken, ontstond er een handzaam protocol: de BIM Basis ILS. Een simpel A4 tje waarop staat hoe je het BIM model moet inrichten. Al snel werd dit onderschreven door vrijwel alle grote aannemers en overige belanghebbende partijen in de bouw en daarmee algemeen geaccepteerd.

Voor zowel ARCHICAD, Solibri als BIMcollab ZOOM zijn er templates en tools binnen de software beschikbaar om eenvoudig aan de BIMbasis ILS te voldoen.

BIMcollab ZOOM afbeelding, buitenaanzicht
BIMcollab ZOOM

Een nieuwe generatie in de bouw

“Er komt een nieuwe generatie aan in de bouw met een heel andere instelling. Ze zijn sneller met computers en sneller in hun communicatie. Architectuur is niet meer een plattegrond met een gevel en inbouw. Het is een compleet samenhangend 3D model geworden. Daar plukken we nu al de vruchten van in de ontwerpfase tot en met de oplevering.”

“We ondersteunen het onderwijs en laten studenten en docenten graag kennismaken met onze software pakketten die gratis zijn te downloaden. En we zien dat studenten het heel snel oppakken. Binnen een paar weken zijn ze de docenten voorbij.” KUBUS ondersteunt al een aantal jaar BIM Onderwijs (o.a. BIM Onderwijsdag, BIM Studenten Battle en BIM Onderwijs Academy) en sloot zich logischerwijs aan bij BIMregister.

Gezien de snelle ontwikkeling in de bouw en de communicatie komt er deze maand een nieuwe versie van Archicad met verregaande integratie van disciplines. Wil je de online live presentatie van deze unieke stap voor BIM software zelf bijwonen, dan kan je je hier nu inschrijven.

 

Door: BIM Onderwijs redactie (interview met KUBUS directeur Ronald de Graan)

 

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen