Wat is het verschil tussen een zwaluwstaart en twee bouwprocessen?
25 september 2023 
2 min. leestijd

Wat is het verschil tussen een zwaluwstaart en twee bouwprocessen?

De zwaluwstaart verbindt en borgt twee stukken hout met elkaar waardoor een stevige constructie ontstaat. Beide delen van deze verbinding zijn zodanig gestandaardiseerd dat de beide delen naadloos en vanzelfsprekend op elkaar aansluiten.

zwaluwstaart

Lost BIM alles op?

Helaas is dat verbinden bij opeenvolgende bouwprocessen nog lang niet vanzelfsprekend. De beide “aan te sluiten delen” worden gevormd door verschillende partijen (bedrijven / afdelingen), daar wordt gewerkt met verschillende tools en als laatste blijkt men ook nog verschillende talen /  lees standaarden te gebruiken. Ja ja ik hoor nu geroezemoes dat dat allemaal wordt opgelost met BIM. Uiteraard is dat het streven, maar daar zijn we nog niet.

Vorig jaar heb ik iets verteld over maatvoering waarbij in een stad een afspraak gold voor de lengte van een duim, een voet en een el. Maar in de naastliggende stad werd met een andere maat gemeten…
 Kortom, zeker wanneer je elkaar niet ziet zijn er grens- en domein- overschrijdende afspraken nodig.

Zo’n standaardisatie stap zetten we nu ook met het 3D tekenen. Fabrikanten willen graag dat modelleurs hun producten selecteren en leveren daarvoor in diverse CAD-formaten modellen aan. Het opbouwen van een dergelijke bibliotheek kost serieus geld. Modelleurs op hun beurt zoeken zich soms een uur in de rondte naar het juiste 3D object in het juiste formaat. Daarbij is het voor hen ook noodzakelijk dat het object vooral niet te “shiny” mag zijn, omdat het 3D-model als geheel anders niet meer vooruit te branden is.

Nieuwe standaard

Met die gedachte in het achterhoofd heeft de installatiebranche een nieuwe standaard uitgedacht waarmee alle basale geometrische parameters van een product in een maatschets zijn vastgelegd waarbij alle diameters, lengtes en hoeken met respectievelijk D1,D2…. & L1,L2…. & A1,A2…. zijn gecodeerd. Hiermee kan een fabrikant zijn producten geometrisch uitschrijven. Tegelijk is voor deze producten een leeg 3D object als template gemaakt. Wanneer de modeleur nu een product van een fabrikant in de Uniforme Objecten Bibliotheek selecteert ontvangt hij deze template én de fabrikant data.  In zijn CAD omgeving worden deze samengevoegd tot een realistisch, maar vooral maatvast fabrikant product inclusief alle technische specificaties.

Terug naar de zwaluwstaart. Hoe handig is het wanneer het hele leidingstelsel al vast kan worden gelegd of zelfs in beton kan worden gegoten en je zeker weet dat de warmtepomp of badkraan exact aansluit op alle vooraf gemonteerde aangelegde leidingen. Waarbij het dan ook nog een keer zo is dat het systeem al aangeeft of de warmte pomp wel in die hoek onder het dakbeschot past …

Volg de UOB masterclass

Kortom veel voordelen van een nieuwe stap in BIM. Mogelijk gemaakt door de grote installatiebedrijven van Nederland en de ondersteunende branche-partijen zoals Ketenstandaard Bouw & Techniek, ETIM en 2BA. Begin 2024 wordt de UOB opgeleverd en zal deze ook voor het onderwijs beschikbaar worden gesteld.

Geïnteresseerd? Schrijf je nu in voor de UOB-sessie op de BIM-onderwijsdag. Dan kun je met eigen ogen de verbinding tot stand zien komen...

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen