2BA presenteert Uniforme Objectenbibliotheek op BIM Onderwijsdag
19 september 2023 
3 min. leestijd

2BA presenteert Uniforme Objectenbibliotheek op BIM Onderwijsdag

“Bouwen is een kwestie van verbinden, zowel fysiek als procesmatig”

2BA is de databank voor de installatietechniek opgericht van, voor en door de branche. Het doel van de databank is om product- en handel gegevens – in veel gevallen de basis van een BIM-model – zo eenvoudig en goedkoop mogelijk door de keten heen beschikbaar te krijgen. 2BA lanceert eind dit jaar bovendien haar Uniforme Objectenbibliotheek: een platform dat zowel fabrikanten, installateurs als BIM-modelleurs veel voordelen biedt. Tijdens de masterclass op de BIM Onderwijsdag krijg je alvast een voorproefje hiervan.


Martin Kreijenbroek, directeur 2BA: “2BA ondersteunt de samenwerking tussen fabrikanten en afnemers op het gebied van calculatie en inkoop. Fabrikanten leveren aan tientallen groothandelaren die samen weer aan duizenden installatiebedrijven leveren. Elke leverancier moet zijn afnemers van de juiste productgegevens voorzien. Waar fabrikanten en groothandel hier in het verleden allerlei catalogi en folders voor lieten drukken en databestanden verstuurden, kunnen zij nu gebruikmaken van één knooppunt: 2BA. Het vastleggen van de productgegevens gebeurt in onze branche door de fabrikant, volgens het Europees Technisch Informatie Model (ETIM). Deze classificatiemethode zorgt ervoor dat elke fabrikant zijn product op dezelfde manier beschrijft.”

De Uniforme Objectenbibliotheek

Met het vastleggen van de productinformatie, verzamel je direct een groot deel van de informatie die een engineer of architect nodig heeft bij het bouwen van een 3D-model. “Hierop voortbordurend bedachten we een nieuw platform”, vertelt Martin. “Dat is de Uniforme Objectenbibliotheek. Hiervoor ontwikkelden we eerst voor elke product klasse – van buitenkraan of circulatiepomp tot cv-buis – een platte maatschets. Daarin zijn alle relevante diameters, lengtes en hoeken gemarkeerd met D1 tot 100, L1 tot 100 en H1 tot 100 en daarnaast de posities van bijvoorbeeld aansluitingen beschreven met de x-, y- en z-coördinaten. Daarna is voor elke klasse een leeg 3D-object ofwel template-object gemaakt.
 Fabrikanten vullen via deze opzet de geometrische parameters van het product. De modeleur selecteert het product en ontvangt het template object inclusief de technische en geometrische parameters. Vervolgens vormt het template-object zich in hun CAD-omgeving exact en maatvast tot het product van de fabrikant.”

Nieuwe 3d viewer

Veel voordelen

De Uniforme Objectenbibliotheek maakt het mogelijk om efficiënter 3D te tekenen, waarbij je gebruikmaakt van standaarden en op een zo zuiver mogelijke wijze productinformatie in het model vastlegt. Dit biedt veel voordelen. Zo hoeven fabrikanten met de komst van de bibliotheek niet langer verschillende pakketten te gebruiken om objecten te bouwen. En installateurs en modelleurs weten voortaan zeker dat een object zich op de juiste manier gedraagt. Dit is nu vaak niet het geval, waardoor fouten in het model kunnen ontstaan. Een ander voordeel is het feit dat producten in een model gekoppeld zijn aan het 2BA-platform. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer een gebouw pas lange tijd na het maken van het model wordt gebouwd. Je kunt dan met één druk op de knop zien of de gebruikte producten nog leverbaar zijn. Ook zie je welke producten uitlopend zijn. Zo kun je deze tijdig vervangen door alternatieven.

Partner van BIM Onderwijs

2BA is al lange tijd partner van BIM Onderwijs. “We vinden het belangrijk dat de branche betrokken is bij het onderwijs”, stelt Martin. “Een continue kruisbestuiving waarbij we innovatie in het veld naar de scholen brengen en andersom is logisch én gezond. Daarbij vinden we het leuk om te zien wat er speelt in het onderwijs. Er komen regelmatig studenten met briljante ideeën af: daar zijn wij natuurlijk hartstikke benieuwd naar. Dit kan ons ook weer nieuwe ideeën voor initiatieven en doorontwikkelingen opleveren.”

UOB stand BIM Onderwijsdag

Tipje van de sluier

In haar masterclass ‘Bouwen is een kwestie van verbinden, zowel fysiek als procesmatig’ laat 2BA de nieuwe Uniforme Objectenbibliotheek zien. Dit is zowel interessant voor studenten, docenten als anderen die in de branche actief zijn. Martin: “De ontwikkeling van de Uniforme Objectenbibliotheek is een omvangrijk en langlopend project, waarmee bovendien veel investeringen uit de branche gemoeid zijn. Maar, inmiddels zitten we in het laatste stadium. De installateurs die tot nu toe met de bibliotheek hebben gewerkt zijn razend enthousiast en eind dit jaar gaan we de Uniforme Objectenbibliotheek lanceren. In de masterclass lichten we dus alvast een tipje van de sluier op. Daar wil je bij zijn!”

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen