‘BIMmen’ voor iedereen, met volledige ontwerpvrijheid
28 september 2023 
6 min. leestijd

‘BIMmen’ voor iedereen, met volledige ontwerpvrijheid

Bricsys® helpt bouwindustrie met digitale transitie

 “Met onze software verlagen we de drempel om met BIM aan de slag te gaan”

 Het Belgische Bricsys® biedt verschillende CAD-programma’s aan die gericht zijn op het optimaliseren van het tekenproces en het verbeteren van de nauwkeurigheid van het modelleren. Met de oplossingen BricsCAD® Lite, BricsCAD® Pro, BricsCAD® BIM, BricsCAD® Mechanical en de cloudoplossing Bricsys® 24/7 komt het softwarebedrijf tegemoet aan elke klantbehoefte.

Werken met de BIM software van Bricsys is voor ontwerpers trouwens heel intuïtief. In de ontwerpfase is er grote vrijheid en het omzetten naar een ‘Bouw Informatie Model’ is door slimme automatisering snel en efficiënt. Bovendien laat Bricsys u volwaardig meedraaien in de BIM wereld, tegen een aantrekkelijke prijs. Product managers Ruben Decuypere en Melissa Rivera van Bricsys praten u bij.

Bricsys is wereldwijd leverancier van het merk BricsCAD®. Het bedrijf ontwikkelt technische ontwerpsoftware. Ruben Decuypere, productmanager bij het bedrijf, is bouwkundig ingenieur en was altijd al geïnteresseerd in de koppeling tussen IT, programmeren en bouwkunde. “Als ik drie keer dezelfde berekening moest maken dacht ik al; ‘Dat kun je automatiseren!’ En bij Bricsys vond ik een groep ontwikkelaars die ook zo dachten. Het team is steeds op zoek naar het verminderen van het repetitieve werk bij de ontwerper. Inmiddels hebben we een paar krachtige tools ontwikkeld waarmee we de ontwerper ondersteunen. Hieronder een overzicht van onze productfamilie:

  1. BricsCAD Lite (2D ontwerp)
  2. BricsCAD Pro (2D en 3D ontwerp, met de ondersteuning van applicaties van derden)
  3. BricsCAD BIM (AI aangedreven Bouw Informatie Model software)
  4. BricsCAD Mechanical (werktuigbouwkundig ontwerp en machinebouw)

Al deze producten draaien op hetzelfde platform, met één enkele installatie. Zo krijg je de hele workflow - bijvoorbeeld vertrekken van 2D, dan naar 3D BIM, om daarna 2D bouwplannen te maken – binnen één modelleeromgeving.

bim-en-2d

Afbeelding 1: Vanuit het BIM model worden vlot 2D bouwtekeningen gegenereerd.

Ook Melissa Rivera, product manager voor BricsCAD® BIM en Bricsys® 24/7, vertelt: “Met onze CAD-programma’s bieden wij bedrijven een alternatief voor traditionele CAD-tools. Onze programma’s bieden vertrouwde functionaliteiten aan, maar voegen tool toe om de productiviteit te verhogen. Traditioneel zien we dat gebruikers, om van 2D naar 3D en BIM te gaan, meerdere andere softwares moeten leren gebruiken. Wij bieden alle software in één pakket: 2D, 3D, BIM en Mechanical. Gebruikers hoeven slechts één platform te installeren. Naast een abonnement, bieden wij ook de vrijheid om een permanente licentie af te nemen.”

‘BIMmen’ voor iedereen, met volledige ontwerpvrijheid

“Wij willen bedrijven een software aanbieden die zo gebruiksvriendelijk mogelijk is”, vervolgt Melissa. “BIM heeft veel voordelen. Het maakt het mogelijk om efficiënter te werken, met een grote return of investment. Omdat traditionele BIM-software vaak ingewikkeld, duur en complex is om mee leren te werken, is er voor veel mensen nog een drempel om er effectief mee aan de slag te gaan. CAD-gebruikers willen wel met BIM werken, maar op een doelgerichte en behapbare manier. Wij geloven dat je geen BIM-specialist hoeft te zijn om met BIM te kunnen werken. Met onze software helpen we mensen en bedrijven om toch de stap te zetten en met BIM aan de slag te gaan. Met ons BIM-programma kan iedereen relatief eenvoudig een 3D-model maken. Vervolgens maakt onze software gebruik van machine learning voor de classificatie.”

“BricsCAD is een goed alternatief voor ontwerpers die vertrouwd zijn met AutoCAD®”, vult Ruben aan. “Het is DWG compatibel en vele commando’s zijn ook hetzelfde. We zien dat de overstap vrij eenvoudig is gemaakt. Je kunt zelfs de LISP-routines die je in AutoCAD® geprogrammeerd hebt, gebruiken in BricsCAD. BricsCAD BIM is daarentegen anders dan de gangbare BIM-software. We nemen hier een fundamenteel andere benadering, die veel meer ontwerpvrijheid biedt. Je begint te ontwerpen als in SketchUp, met vormen die je ‘push and pull’ kunt manipuleren. Je begint als in een schetsblok met alle vrijheid elementen te kneden tot het gewenste model. De door ons ontwikkelde automatiseringssoftware ‘BIMIFY’ zet dit model om naar een BIM model. Verdiepingen en wanden classificeert het zelf. Binnen die classificatie en structuur blijft het heel overzichtelijk.”

bimify-classificeren-in-het-model

Afbeelding 2: Classificeren van het model gaat in BricsCAD BIM automatisch met BIMIFY.

Ruben vervolgt: “De ‘Propagate’ tool, nog een automatiseringstool in BricsCAD BIM, maakt het trouwens mogelijk een eigen bibliotheek van standaard detailleringsoplossingen op te bouwen. Hierin plaats je bijvoorbeeld een aansluiting voor een kolom en ligger die je hebt getekend. Eenmaal vastgelegd zoekt de software soortgelijke verbindingen door heel het ontwerp en vraagt of die op dezelfde wijze moeten worden gedetailleerd. Dit is door ‘drag and drop’ ook te herhalen in andere ontwerpen. Zo kan je stap- voor-stap de ‘Level of Detail’  van het model verhogen. In overleg met onze gebruikers ontwikkelen we meer van dit soort nieuwe applicaties om de ontwerper te ontlasten van repetitieve taken.”

 propagate

Afbeelding 3: Propagate helpt je de LOD van het model te verhogen door automatisch detaillering toe te voegen.

Open BIM

Goed om te weten, volgens Ruben, is dat: “Het 3D Bouw Informatie Model in BricsCAD BIM naadloos communiceert met alle andere BIM software. Als je een IFC model inlaadt krijg je in BricsCAD BIM immers echte BricsCAD elementen, waarmee je zelf zonder beperkingen verder kunt modelleren. Deze open BIM benadering maakt het mogelijk in te haken bij elke Bouw Informatie Model samenwerking.”

Een kleine stap van 2D/3D naar BIM

Daarenboven heeft Ruben nog een gouden tip voor bedrijven die de stap willen maken naar BIM: “Veel bedrijven en ontwerpers die willen ‘BIMmen’, gaan direct over tot grote investeringen in dure BIM-licenties en de intensieve opleidingen die daarvoor nodig zijn. Ze beseffen vaak niet dat er ook alternatieve BIM tools bestaan die je laten voortbouwen op de CAD-ervaring die er al is. Met BricsCAD BIM heeft een beginnend BIMmer een goedkoper alternatief waarmee zonder al te veel opleiding meteen aan de slag kan worden gegaan!”

Wil je trouwens toch wat training in BricsCAD BIM, dan staat op het Bricsys Youtube kanaal deze BIM Academy playlist helemaal gratis voor je klaar! 

Internationaal gedragen

Wist je trouwens dat Bricsys beschikt over zeer uitgebreide support en R&D afdelingen over de hele wereld? Met haar hoofdkantoor in Gent (België) en haar andere kantoren verspreid over Roemenië, Slovenië, Singapore, etc. is Bricsys diep geworteld in de BeNeLux, maar sterk internationaal aanwezig. Verder heeft de organisatie goed verspreide sales teams om steeds zo dicht mogelijk bij haar klanten te kunnen staan. Sinds 2018 is Bricsys onderdeel van de Hexagon groep, wat het internationale karakter van het bedrijf enkel versterkt en ervoor zorgt dat Bricsys al lang geen kleine speler meer is.

Groeien in Nederland en België

Door aan te sluiten bij BIMregister en BIM Onderwijs wil Bricsys haar bekendheid binnen de Belgische en de Nederlandse (onderwijs) markt vergroten. Melissa verduidelijkt: “Onze BricsCAD-producten worden overal ter wereld gebruikt, van China tot de Verenigde Staten. Toch blijven we een sterke band houden met onze thuismarkt in België en Nederland. Als het om BIM gaat vinden wij het belangrijk om met openBIM te werken. We werken met het DWG-formaat, de standaard in de industrie, en kunnen ook veel andere formaten, zoals BCF, RVT, RFA, SKP en point clouds, in onze software importeren. Zeker in Europa zijn bij samenwerking met andere partijen IFC en BCF standaard bestandsformaten.. We merken dan ook dat op de Belgische en Nederlandse markt onze sterke focus op OpenBIM heel erg gewaardeerd wordt. Hier hebben wij veel te bieden!”

Gratis BIM tools voor studenten

Tot slot wil Ruben nog dit kwijt: “Een van onze principes is volledige vrijheid in licensing: éénmalige aankoop, abonnement, netwerklicentie, … Je kunt kiezen wat best bij uw bedrijf past. Gebruikers die de software maar af en toe nodig hebben hoeven geen abonnement aan te schaffen. Studenten en leerkrachten kunnen kennismaken met de software door te registreren voor een gratis licenties.

Een 30-dagen gratis proefperiode van BricsCAD kan gedownload worden op onze website www.bricsys.com. BricsCAD werkt als een desktop applicatie op zowel Windows, Apple als Linux. Met het cloudplatform Bricsys 24/7 is er een mogelijkheid om documenten te delen in een groep.

Met onze webinars, e-learning en web blogs leren en informeren we onze  klanten over onze softwares en de nieuwste updates daarvan. We organiseren jaarlijks ook een (digitale) conferentie in het najaar  waarop de nieuwe versie gelanceerd wordt. Uiteraard zijn ook jullie als lezers allemaal van harte welkom om dit event mee te volgen.                                        

Over Bricsys®

Bricsys® - onderdeel van Hexagon - is het wereldwijde technologiebedrijf dat de BricsCAD® familie van computer-aided design (CAD) producten en het Bricsys® 24/7 cloud-based samenwerkingsplatform creëert. Wij streven ernaar de productiviteit van onze klanten te verhogen door ontwerp, engineering, constructie en productie workflows te automatiseren met open en interoperabele technologische oplossingen.  Meer informatie op bricsys.com en volg ons op @bricsys.  

Hexagon is een wereldwijde leider in digitale realiteitsoplossingen. Kom meer te weten over Hexagon (Nasdaq Stockholm: HEXA B) op hexagon.com en volg ons @HexagonAB.

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen