Walraven Groep sluit zich aan bij de UOB en legt uit waarom
07 januari 2021 
1 min. leestijd

Walraven Groep sluit zich aan bij de UOB en legt uit waarom

Walraven Groep is medio november participant bij de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Danny van Rij-Roks, Director Integrated Construction Solutions van de Walraven Groep, is erg te spreken over hun participatie.

Welke voordelen biedt de UOB volgens jou voor de installatiesector?

Het meest belangrijke voordeel is, zoals de naam Uniforme Objecten Bibliotheek al aangeeft, dat de installatiesector uniforme objecten (producten) kan gaan gebruiken in hun primaire (BIM) processen. Deze objecten zijn eigenlijk een soort ‘digital twin’ van het echte product. Het is daarnaast ook erg handig dat de uniforme objecten niet alleen metrische data volgens ETIM-MC bezitten, maar ook gelinkt zijn aan bijbehorende handelsdata op 2BA. Dit resulteert in efficiënter werken en een besparing vanaf het ontwerp tot het moment van realisatie.

Het grootste voordeel zit in de ontwerpfase, maar zeker ook in het vervolg van het proces. De klant is flexibel in zijn keuze voor het product en kan eenvoudig een ander beschikbaar product kiezen. Als hij dit doet, wijzigt alle bijbehorende data ook consistent mee waardoor met één druk op de knop de juiste producten besteld kunnen worden. Die consistentie is ontzettend belangrijk, want dat is precies waar het vaak mis gaat vanuit een ontwerpfase naar een realisatiefase.

Welk voordeel is hierbij het belangrijkst voor Walraven?

Wij kunnen via de UOB onze producten op een hele beheersbare en schaalbare manier beschikbaar stellen aan de markt. Wij blijven zelf eigenaar van onze data, en kunnen tegelijk een bijdrage leveren aan de uniformiteit in de bouwsector!

Waarom heeft Walraven zich aangesloten bij de UOB?

Bij Walraven vinden we 3C data belangrijk: Compleet, Correct en Consistent. Via de UOB bieden wij onze klanten de mogelijkheid om deze data ook te gaan gebruiken. Wij hebben de visie dat onze klanten zich meer en meer in een digitale wereld gaan begeven, en onze producten daarin nodig hebben om ontwerpen te kunnen maken.

Het concrete verzoek om ons bij de UOB aan te sluiten kwam in eerste instantie vanuit de markt. De groep groot, de grotere installateurs van Nederland, hebben al een aantal jaren de wens om over uniforme objecten te beschikken voor in hun ontwerpen. De UOB biedt dan een mooi platform om onze data aan hen te kunnen aanbieden, samen met andere fabrikanten.

Overigens is het voor onze eigen Technical Engineering Department natuurlijk ook heel handig om de informatie op een consistente manier aan onze klanten te kunnen overhandigen.

Wat zijn de eerste ervaringen op de deelname van Walraven aan de UOB?

Positief! We hebben op dit moment een kleine selectie beschikbaar gemaakt via de UOB, maar we hebben al de vraag gekregen om meer producten te maken en beschikbaar te stellen voor de markt. We zijn dan ook voortdurend bezig met het verrijken van de Walraven data op de Uniforme Objecten Bibliotheek om dit te kunnen bewerkstelligen.

Wil je hier meer over weten? Houd dan de website van Walraven Groep in de gaten: https://www.walraven.com/nl/openuob/

Bron: UOB

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen