Van BIM naar Virtual Reality
18 oktober 2017 
2 min. leestijd

Van BIM naar Virtual Reality

Mixed Reality, Augmented Reality en Virtual Reality

Modewoorden van dit jaar in de GWW-sector zijn toch wel Mixed, Augmented Reality en Virtual Reality, zoals BIM dat enkele jaren geleden was. De verschillende ’reality’s’ worden te pas en te onpas ingezet. Dat is goed. Maar wat mag men nu precies verwachten van een Virtual Reality (VR) model? En wat is de toegevoegde waarde in combinatie met BIM? VR is een compleet virtuele 3D-omgeving die interactief is. Je kunt bijvoorbeeld een
lichtmast verplaatsen of een brug open en dicht laten gaan. Je kunt zelf kiezen waar je heen gaat en kan 360 graden om je heen kijken, waardoor het voelt alsof je echt in deze omgeving bent. Over Mixed en Augmented Reality meer in een volgende blog. We zoomen nu even in op de combinatie van BIM en/met VR. Ik geloof en heb inmiddels ervaren dat Virtual Reality en BIM elkaar naar een volgend niveau helpen. Doordat we met een druk op de knop virtueel rond kunnen lopen in ons BIM-model gaat het ontwerp direct leven en letten we op andere zaken, zoals verhoudingen en beleving.

De meerwaarde van VR

Hoe gaaf is het dat je echt naast dat kunstwerk staat? De auto’s hoort rijden over de snelweg achter die geluidswal en verschillende soorten verlichting kunt kiezen?! Teamleden lopen samen virtueel door een concept van het ontwerp. Waardoor zaken als dimensies, zichtlijnen en raakvlakken sneller onderwerp van gesprek zijn. Het zorgt voor een stuk besef en de relatie met de omgeving. De ruimtelijke inpassing wordt veel duidelijker. Een VR model roept dus gevoelens op. Zaken worden nog duidelijker dan in een Bouw Informatie Model op een beeldscherm, omdat je het echt beleeft.

Het grote verschil

Het grote verschil tussen BIM en VR is de menselijke maat. Ik weet het: in een BIM-model kun je ook een poppetje en een auto plaatsen om de verhoudingen duidelijk te maken, maar toch voelt dat heel anders. Dit heb ik laatst zelf aan den lijve ondervonden. Ik sta er versteld van hoeveel impact VR kan hebben. We zijn al een tijdje bezig met een groots ontwerp van een heel gaaf project (daar later misschien meer over). Maar toen ik virtueel door het ontwerp heen liep, merkte ik pas hoe groot de kunstwerken die we ontwerpen daadwerkelijk zijn. Hoe het voelt om er langs te lopen. Dit leverde een moment van besef op.. Ik had me alles toch een stuk kleiner voorgesteld op basis van het BIM-model, ook al stond er een poppetje in.

VR ondersteunt in de communicatie

VR ondersteunt in de communicatie met opdrachtgevers, binnen het projectteam en in sessies met stakeholders, zoals bewoners. Dit komt doordat VR een BIM model voor iedereen begrijpelijk maakt. Ook zorgt het voor verduidelijking van zaken zoals afmetingen, zichtpunten, zichtlijnen, verhoudingen, diepte en beleving van licht en schaduw. Ook het effect van geluidsmaatregelen en de impact van voorkeursalternatieven zijn mogelijk. We kunnen nu al heel veel, en dit is pas het topje van de ijsberg!. Daarom ben ik er heilig van overtuigd dat VR in combinatie met BIM de toekomst is!

Virtual Reality @ Tauw

We zetten dit jaar grote stappen op VR-gebied: BIM-modellen laagdrempelig in VR zetten en gebruiken in reviewsessies, eigenschappen van BIM-objecten raadplegen in VR en live objecten verplaatsen of verwijderen uit het model. De benodigde inspanning om een model in VR te zetten wordt steeds kleiner en de interactie met BIM-objecten wordt steeds vanzelfsprekender. Had jij je vijf jaar geleden kunnen bedenken dat we nu samen virtueel door ontwerpen heen zouden lopen? Ik in ieder geval niet. Nu kunnen we elkaar zien, knelpunten aanwijzen en aantekeningen direct virtueel vastleggen. En dit is nog maar het begin!
Op dit moment zoeken we uit hoe we in het VR-model gemaakte aantekeningen makkelijk kunnen communiceren naar het ontwerpteam. Deze en andere vraagstukken proberen wij momenteel te beantwoorden, om een optimale combinatie tussen VR en BIM te creëren. Ik zeg vaak dat ik uren kan vertellen over VR, maar dat je die bril op moet zetten om te begrijpen wat ik bedoel, en dat is ook echt zo. Daarom laat ik je graag zien waar we momenteel mee bezig zijn. De meerwaarde van VR toont zichzelf, je hoeft alleen de bril maar op te zetten. Dus bij neem bij interesse even contact op voor een afspraak!

Door: Morrisson Kramer – Adviseur Informatiemanagement BIM/GIM/VR/AR bij Tauw Nederland

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen