Samenwerken aan digitalisering van infra projecten
22 september 2022 
3 min. leestijd

Samenwerken aan digitalisering van infra projecten

Dick Elsman, BIM automation coordinator bij Infranea, vertelt enthousiast over het digitaliseren van de Infra sector. Infranea is al jaren een voorloper op het gebied van het begeleiden van civiel technische projecten. En hoewel BIM en techniek belangrijke hulpmiddelen zijn, benadrukt hij ook dat samenwerken net zo, zo niet belangrijker is om de sector vooruit te helpen. “Er is veel werk te doen en we zijn een technisch hoogstaande innovatieve onderneming. Waarbinnen samenwerking als bij een familiebedrijf aanvoelt.”

Digitalisering 

Vanaf midden jaren tachtig, toen de eerste 3D software op de markt kwam, zijn de oprichters van Infranea gestart met het ontwikkelen van tools en methoden om met digitalisering de traditionele werkwijze te veranderen.  Binnen het bedrijf lag de nadruk op de bedrijfscultuur en het familiegevoel. De mens achter de medewerker staat altijd op de eerste plaats. Infranea is dan ook een hecht bedrijf dat respectvol samenwerkt.

Dick Elsman volgde een opleiding civiele techniek aan de Avans Hogeschool en werkte tegelijk en aantal jaren in het bedrijf van zijn vader aan datastromen en data modellen. “Een tijdje tekende ik voor Arcadis. Na mijn studie vroeg mijn detacheerder om op basis van een door mij ingevuld profiel te zoeken naar een bedrijf dat iets met BIM deed. Ik kende Infranea aanvankelijk niet. Op school leer je alleen de grote aannemers kennen. Ik had hier direct een klik. Je bent bezig met digitalisering en civiele techniek. En het lijkt alsof je werkt in een familiebedrijf. Je collega’s helpen je op weg, we delen elkaars kennis en dagen elkaar uit het steeds beter te doen. Het is hier net zo uitdagend als bij de grote aannemers!”

“Want er moet nog veel ontwikkelt worden. In de bouw is BIM al goed bekend. De software is er ook goed op afgestemd. De civiele techniek heeft een andere werkwijze en andere vraagstukken en oplossingen. We werken met alle software en ontwikkelen eigen tools om werkprocessen in de infra techniek te digitaliseren als die niet bestaan of niet optimaal op de werkwijze zijn afgestemd. 


BIM automation

“Infranea kent diverse werkgroepen. Een BIM automation team, een team dat traditionele werkprocessen herziet. Er is voor ieder wat wils bij de ontwikkeling van de juiste bouwstenen voor de ontwikkeling van een infra informatie model. Software voor de bouw is niet per definitie zomaar in ons vakgebied toe te passen. Wij kennen bijvoorbeeld geen vlakke vloeren. Alles is bij ons op afschot en daar moet op worden meebewogen.” 

“We zitten niet alleen achter een computerscherm. We zijn nadrukkelijk betrokken bij de uitvoering van de projecten waaraan we meewerken. Op diverse projecten is onze werkplek in de keet op de bouwplaats Zo werken we mee aan de projecten die buiten de keet gebouwd worden.”

Want dat maakt Infranea zo sterk. In een familie sfeer waarin mensen elkaar kennen en kennis delen komt innovatiekracht naar boven. “In de afgelopen drie maanden ben ik naar zeven presentaties over ontwikkelingen geweest van ons team Zo komt de kennis terug de organisatie in en het is leuk om getriggerd te worden om op een andere manier naar het werk te kijken.”

De vraag is groot naar de expertise van Infranea. In de afgelopen anderhalf jaar groeide het bedrijf van 40 naar 70 werknemers.

 

Een deel van het Infranea team

Wij helpen je op weg

Dick adviseert leerlingen tijdens de opleiding vooral te doen wat je interesseert. “Na de opleiding begint het échte leren pas. Maar daarvoor hebben we binnen ons bedrijf alle mogelijkheden. Je wordt gekoppeld aan een buddy en er heerst een familiaire sfeer. Je krijgt bij Infranea alle gelegenheid te oefenen en het is niet erg om fouten te maken. 

We werken graag vanuit de digitalisering, iedereen die zijn nek durft uit te steken en analytisch kan denken is welkom bij ons. Zelfs als je geen BIM vakken hebt gevolgd maar je herkent in het oplossen van problemen en houdt van samenwerken, ben je bij Infranea op je plek. 

“Er is ruimte voor stagiaires en afstudeerders. Vorig jaar hadden we 8 afstudeer projecten lopen. En er is bijvoorbeeld ook ruimte voor meeloop stages.” Dick begeleidde een afstudeerder die samenwerkingsprocessen in de bouw onderzocht. “Er zijn in de civiele techniek nog heel veel stappen te maken. Heel veel vraagstukken die een frisse nieuwe blik op de zaak kunnen gebruiken. We hebben veel aan jonge mensen die ons verrassen. Joh, waarom gebruik je dit niet…? Want we zijn hier allemaal techneuten en missen misschien wel voor de hand liggende oplossingen. Nieuwe mensen houden ons scherp.”

Infranea masterclass tijdens de BIM Onderwijsdag

Dus maak kennis met Infranea tijdens de BIM onderwijsdag op 4 oktober in de Jaarbeurs, of neem een kijkje op de website www.infranea.com. Je kunt ook langskomen bij de masterclass die we geven. Dick: “En als je denkt: hier zou ik graag willen werken, kom op gesprek, dan kijken we samen of er een plek voor je is!”

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen