Duik met Arcadis in de praktijk van een complex mobiliteitsproject
18 september 2023 
2 min. leestijd

Duik met Arcadis in de praktijk van een complex mobiliteitsproject

Interactieve Masterclass Arcadis BIM Onderwijsdag

Arcadis is een toonaangevende internationale organisatie die ontwerp-, engineering- en adviesdiensten levert voor een duurzame gebouwde en natuurlijke omgeving. In Nederland heeft Arcadis ruim 2500 medewerkers verdeeld over 10 kantoren, die zich bezighouden met de werkgebieden gebouwen/places, infrastructuur/mobility en resilience (onder meer waterinfrastructuur en milieu). Binnen al deze werkgebieden spelen digitalisering, automatisering en BIM een belangrijke rol.

Jurjen Haitsma heeft 20 jaar ervaring bij bouwbedrijven zoals BAM en Dura Vermeer. Vijf jaar geleden startte hij bij Arcadis als Digital Transformation Manager. “Digitalisering speelt een belangrijke rol binnen onze organisatie”, vertelt Jurjen. “Door met z’n allen in een gezamenlijke digitale omgeving te werken, zijn we in staat om al onze data en ontwerpen centraal te ontsluiten. Hierdoor blijven onze collega’s gemakkelijk op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en kunnen we snel met elkaar samenwerken. Voor onze design- en engineeringprojecten gebruiken we de beste platformen, zoals Esri, Bentley Systems en Autodesk. Binnen Autodesk gebruiken we verschillende ontwerpsuites, zoals Revit, Infraworks en Civil3d.”

Jurjen Haitsma - Arcadis

Jurjen Haitsma, Digital Transformation Manager bij Arcadis

Betrokken bij het onderwijs

Arcadis heeft een unieke positie waarin de organisatie zowel opdrachten uitvoert voor landelijke opdrachtgevers/eigenaars van infrastructuur en als voor uitvoerende partijen. “Enerzijds adviseren we bijvoorbeeld Rijkswaterstaat bij de ontwikkeling van een viaduct. Anderzijds helpen we aannemers bij het uitwerken/detailleren van de ontwerpen”, vertelt Jurjen. “Omdat we in verschillende fases van het bouwproces actief zijn, hechten we veel waarde aan verbinding met het onderwijs. Zo kunnen we zorgen voor aansluiting tussen het onderwijs en de ontwikkelingen in de markt én kijken of we met elkaar onderwijsprogramma’s kunnen actualiseren. Zo beschikken afgestudeerden over de juiste kennis en vaardigheden om in de praktijk aan de slag te gaan. Het partnerschap met BIM Onderwijs past hier goed bij. Een specifiek én actueel thema waarover we graag onze kennis willen delen met studenten is duurzaamheid. De visie van Arcadis is niet voor niets: ‘improving quality of life’.”


Met automatiseringstools het ontwerpproces versnellen

Tijdens de masterclass op de BIM Onderwijsdag zoekt Arcadis de interactie op met studenten, door samen in een voorbeeld uit de praktijk te duiken: het project Den Haag Centraal dat Arcadis samen met BAM Infra uitvoert. Jurjen: “Den Haag Centraal is één van de meest complexe treinstations van Nederland. Het is geen doorrijstation, maar een plek waar treinen in, en via dezelfde weg weer uit rijden. We organiseerden hier alle capaciteit op een heel smal gebied. In de masterclass leggen we het ontwerp open op tafel en kijken we aan de ene kant hoe dit tot stand kwam en delen we aan de andere kant hoe we gebruikers en opdrachtgever betrekken bij de beoordeling hiervan. Daarnaast laten we zien hoe we met automatiseringstools het ontwerpproces versnellen. We bekijken waar je tegenaan loopt bij een proces als dit en hoe je dan voor een oplossing kunt zorgen, met de bestaande tooling of door de tooling of het ontwerp aan te passen. En: hoe je eenvoudig verschillende scenario’s kunt tonen, om uiteindelijk de beste keuzes te maken. De masterclass is voor iedereen interessant, maar zeker studenten van de technische hogescholen en universiteiten die in de techniek willen ontwerpen en modelleren mogen deze niet missen. Er is volop ruimte om vragen te stellen én ideeën te delen. Zo krijg je een beter beeld van waar je na jouw afstuderen mee aan de slag kunt.” De masterclass wordt gegeven door de BIM specialisten Julian Spierings en Gerard Bijvank. Registreren kan via: www.bimonderwijsdag.nl

den-haag-centraal

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen