Prorail over BIM in de beheerfase van spoorsystemen en stations
11 september 2017 
1 min. leestijd

Prorail over BIM in de beheerfase van spoorsystemen en stations

Om de prestatie van ProRail en de spoorbranche te verbeteren maken we stappen in betere toepassingen van digitale mogelijkheden. Het gaat daarbij om het beter kunnen voorspellen van storingen. Maar ook beter inzicht in:

  • degeneratie van assets
  • beter grip op de objecten die we beheren, vervangen of juist moeten slopen.

Daarbij is goede “spoorobject informatie” een belangrijke basisvoorziening. We werken via programma’s aan die verbetering van data. Dat gaat om zaken als het terugmelden van informatie over activiteiten buiten (smeren van een wissel, vervangen van een omgereden sein, etc), tot aan het slimmer beschikbaar stellen van als onze bestaande data aan gebruikers in de branche (www.spoordata.nl).

BIM in de beheerfase

Als grote opdrachtgever in het publieke domein zien we uiteraard de ontwikkeling van BIM op ons af komen. Onze ingenieursbureaus en bouwaannemers BIMmen steeds meer, omdat BIM veel voordelen biedt. De vraag daarbij is in welke omvang wij als opdrachtgever actief sturing moeten geven aan deze ontwikkeling.  Hoe kunnen we onze regierol zo effectief mogelijk waar maken? Hoe kunnen wij als bedrijf ook gebruik maken van de voordelen van deze andere manier van werken? En zou BIM juist in de beheerfase van ons spoorsysteem en onze stations niet vele voordelen kunnen bieden?

BIM kennis

Om de verandering naar betere informatie daadwerkelijk op gang te brengen heb je een goed team nodig. Als programmamanager weet ik uit ervaring dat je alleen met goed opgeleide enthousiaste mensen BIM in de spoorbranche kunnen realiseren. Dat geldt voor teamleden die werken in iedere fase van de levenscyclus van onze assets (ontwerp-bouw-beheer), maar geldt net zo goed voor onze opdrachtnemers actief in iedere fase. We werken met alle grote bouwbedrijven en veel grote ingenieursbureaus in de spoorwereld aan een zeer technisch, complex en uitdagend werkveld. Door op de onderwijsdag de aansluiting te zoeken met onderwijzend Nederland willen we duidelijk maken dat het zonder hen niet gaat lukken. Nieuwe collega’s die wij als ProRail, maar ook onze opdrachtnemers zoeken, zullen goed opgeleid moeten worden zodat ze direct inzetbaar zijn in de vele prachtige projecten die we doen. Over dat vraagstuk gaan we graag in gesprek op de BIM onderwijsdag.

*Prorail is partner van zowel de ‘BIM Studenten Battle’ als de ‘BIM Onderwijsdag’.

Door: Thymo van den Brug – Programmamanager BIM bij Prorail

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen