Onderwijs en praktijk samenbrengen
19 februari 2020 
2 min. leestijd

Onderwijs en praktijk samenbrengen

Trimble Connect

Trimble Connect

Als docent kom je voor verschillende uitdagingen te staan, van je lesstof op een leuke manier overbrengen tot het bijspijkeren van je eigen kennis. Door snelle technologische ontwikkelingen en te weinig tijd lijkt het soms onmogelijk om dit allemaal goed te doen, maar in dit artikel laat ik je graag zien wat er wel mogelijk is.

Tijdens mijn afstudeerperiode bij Construsoft sprak ik studenten, docenten en mensen uit het bedrijfsleven om te onderzoeken in hoeverre de huidige manier van lesgeven aansluit op de werkwijze van bouwbedrijven. Wat zoeken bouworganisaties in een jonge bouwprofessional? Weten studenten hoe de workflow van het bouwproces er in de praktijk uitziet? En uiteraard: wat voor rol kan Construsoft spelen in het samenbrengen van het onderwijs en de praktijk?

Praktijk

Veel bouworganisaties zijn op dit moment bezig met digitalisatie of willen hier graag op de korte termijn mee beginnen. Om alle BIM-mogelijkheden in kaart te brengen, wordt de kennis van een jonge student regelmatig ingezet. Een geslaagde stage eindigt vaak in een contract, zodat de student de resultaten uit het onderzoek gelijk in de praktijk kan uitvoeren. Een win-winsituatie voor het bouwbedrijf en voor de student.

Onderwijs

Studenten merken dat ze als jonge bouwprofessional veel invloed hebben op de keuze die een bedrijf maakt met betrekking tot software en willen daarom tijdens hun opleiding al leren wat de markt te bieden heeft. Hierbij speelt de workflow van het bouwproces en de diversiteit aan software een belangrijke rol. Als een student de workflow van een bouwproces begrijpt en hier toegevoegde waarde inziet, zijn we denk ik op de goede weg. Iedereen vindt het logisch dat ik voor Word kies om deze tekst te schrijven, terwijl dit ook in Excel kan. Voor BIM-software geldt dit net zo: modelleren doe je met modelleersoftware en rekenen met rekensoftware.

Construsoft Educational

Uit mijn onderzoek bleek dat docenten wel mee willen gaan met de digitalisering van de bouw, maar hier niet altijd aan toekomen. Vooral tijdstekort wordt vaak als reden genoemd. Zonde, want dat hoeft niet altijd een obstakel te vormen. Onze eLearnings speciaal voor het onderwijs zijn namelijk makkelijk te volgen waar en wanneer jij wil. Hierbij zien we dat steeds meer scholen aan de slag gaan met Trimble Connect en daarom zijn ook hier nieuwe instructievideo’s voor gemaakt. Deze instructievideo’s zijn ook te vinden in de BIM Onderwijs Academy. Daarnaast komen we ook graag langs voor een gastcollege om bijvoorbeeld een specifiek onderwerp uit te lichten. Uiteindelijk hoeven de studenten geen experts in de software te worden, maar moeten ze wel begrijpen dat ieder softwarepakket gemaakt is voor een onderdeel van de workflow.

Construsoft bij de TU Delft

Construsoft bij de TU Delft

Docenten en bedrijfsleven dichter bij elkaar

We hebben vorig jaar al een mooie start gemaakt in de onderwijssector en daar bouwen we dit jaar op verder. Dit doen we onder andere door het organiseren van evenementen waarin we docenten en mensen uit het bedrijfsleven dichter bij elkaar brengen. Op mijn persoonlijke pagina en de pagina van Construsoft zullen dit jaar tevens meer blogs en video’s gedeeld worden met tips en verhalen van andere docenten!

Zou jij ook graag mee willen gaan in het digitaliseren van de bouw, maar merk je dat je hier toch steeds niet aan toekomt? Via de bovenstaande links kom je uit op diverse video’s en websites waar meer informatie te vinden is. Uiteraard kom ik ook graag langs om te kijken hoe ik jullie kan helpen!

 

Door: Christophe Schunck – Accountmanager Educational bij Construsoft

 

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen