Design8 toont meerwaarde SketchUp voor BIM Onderwijs
05 september 2023 
2 min. leestijd

Design8 toont meerwaarde SketchUp voor BIM Onderwijs

Kom op de BIM Onderwijsdag kennis maken met Design8 bv, software-distributeur van bekende titels zoals SketchUp, V-Ray, Enscape, Rhinoceros 3D en Altair. Onze focus ligt deze dag op de toegevoegde waarde van SketchUp voor BIM in het algemeen en daarmee ook in het onderwijs. 

SketchUp is al een bekende naam in de architectuur, maar nog niet specifiek in de wereld van BIM. Toch werken grote bedrijven als VolkerWessels en Haskoning DHV er al jaren uitgebreid mee. Zij hebben ontdekt dat SketchUp van origine een heel fijn 3D ontwerppakket is, maar dat je er ook heel goed mee kan BIM-en.


SketchUp-IFC-Manager

Omdat SketchUp de beschikking heeft over een uitgebreid ecosysteem met honderden extensies, kunnen er veel functionaliteiten aan de software worden toegevoegd. Zo heeft DigiBase (onderdeel van VolkerWessels) een extensie ontwikkeld, de gratis SketchUp-IFC-Manager, waarmee je alle benodigde IFC-classificaties aan je 3D SketchUp model kunt toevoegen. Het werkt op basis van het Nederlandse BIM Basis ILS, een initiatief om een basis informatieleveringsspecificatie te hanteren. SketchUp files wissel je hiermee dus eenvoudig én correct uit met andere BIM-applicaties.

Het Trimble’s Ecosysteem

Andere bekende SketchUp extensies die handig zijn in een BIM-workflow komen uit de stal van SketchUp ontwikkelaar Trimble zelf: Trimble Connect, PreDesign en Sefaira.

Trimble Connect is een online samenwerkingsplatform. Hierop bekijk je, deel je en werk je aan

BIM-projecten met alle betrokken stakeholders. Diverse vakgebieden worden naadloos met elkaar verbonden, doordat iedereen met zijn eigen software aan een project kan blijven werken. Zo werken bijvoorbeeld zowel de constructeur, calculator, installateur als de MEP-ingenieur aan hetzelfde project, delen en beheren ze informatie via de cloud en koppelen ze dit terug aan hun eigen softwarepakket. Bouwfouten worden zo voorkomen of snel opgespoord. Dat levert een tevreden klant op en bespaart bovendien veel tijd en geld!

PreDesign en Sefaira zijn zeker voor de architect waardevolle tools om extra informatie in een 3D model te verwerken. PreDesign geeft je alle relevante klimaatinformatie voor de locatie van je project om zo de juiste ontwerpbeslissingen te kunnen nemen. Staat het eerste concept van het gebouw eenmaal in SketchUp, dan toets je met Sefaira de prestaties voor energiegebruik, CO2-uitstoot, het thermisch comfort, daglichttoetreding en de HVAC-installatie. En bij wijzigingen in het ontwerp wijzigt deze evaluatie in realtime mee!


Educatief aanbod

Zowel Trimble Connect, PreDesign als Sefaira zijn standaard inbegrepen in de educatieve versie van SketchUp: SketchUp Studio for Education. In combinatie met de gratis verkrijgbare

SketchUp-IFC-Manager krijgen zowel de studenten als docenten hiermee tegen een sterk gereduceerd tarief toegang tot krachtige tools om alle informatie in het 3D model te stoppen én er weer uit te halen. Genoeg reden dus om eens nader kennis te maken met het educatieve SketchUp Studio abonnement!

Zien wij je tijdens de BIM Onderwijsdag?

Wij komen graag met je in gesprek tijdens de BIM Onderwijsdag op 2 oktober in de Jaarbeurs. Je kunt ons vinden op de informatie markt. Registreren is mogelijk via: bimonderwijsdag.nl. Tot dan!

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen