Met data gestuurd ontwerpen wint iedereen. Iedereen? Ja, Iedereen!
12 september 2022 
2 min. leestijd

Met data gestuurd ontwerpen wint iedereen. Iedereen? Ja, Iedereen!

Als je geen rekening hoeft te houden met schachten en constructieve elementen is fantastische woningplattegronden maken makkelijker. Als je geen rekening hoeft te houden met een Programma van Eisen kun je iedere sculptuur bedenken die je wilt. Als details niet aan garanties hoeven te voldoen kun je de mooiste dingen bedenken.

Maar wordt het er beter van? Uiteraard niet! Praktisch alle gebouwen die gerealiseerd moeten worden, moeten leefbare plattegronden hebben, hebben een Programma van Eisen en zullen aan garanties moeten voldoen omdat je niet wilt dat het gebouw uit elkaar valt.

Met andere woorden, op het moment dat wij aan een ontwerp beginnen, ligt er al een heleboel op tafel. Sterker nog, als je in hoog stedelijk milieu ontwikkelt, is de kans heel erg groot dat de puzzel vol tegenstrijdigheden zit. Hoe kunnen we dit nou oplossen? Onderzoeken wat de projectdoelen zijn, deze objectief vertalen naar BIM-mijlpalen en iedereen laten sturen op deze parameters, hun eigen parameters. Dat is de basis van parametrisch ontwerpen. Wij noemen dit parameter denken, en Iedereen kan hier aan meedoen.

Het maakt dus niet uit wie jij wilt worden en waar je werkt, want Iedereen kan zijn eigen agenda vertalen. Iedereen kan, zonder per se te modelleren, in de modellen kijken om te zien of zij antwoorden krijgen op hun vragen – van architect tot constructeur, installatieadviseur, ontwikkelaar, ambtenaar, bouwfysicus, brandweer, belegger, aannemer en ga zo maar door.



Data gedreven

Op die manier wordt het BIM-model voor iedereen, en de basis voor de data gedreven discussies! Door op data te sturen krijgt men per definitie het beste resultaat. Het digitale gebouwmodel zorgt ervoor dat iedereen beter wordt in zijn werk, als hierdoor het proces transparanter wordt.

Wij gaan jou niet overtuigen om met ons samen te werken, want waar jij ook naartoe gaat en wat jij ook gaat doen, wij willen jou inspireren om dat digitale gebouwmodel naar jouw hand te zetten.

Samen met de BIM Onderwijsdag willen we de nieuwe aanwas uitleggen dat het digitale gebouwmodel ervoor gaat zorgen dat wij deze traditionele en langzame keten kunnen aanpakken, om zo gebouwen mooier, duurzamer, betaalbaarder en sneller te kunnen bouwen.

Wij bij VORM hebben al een uitgebreide analyse gedaan hoe de ontwikkelaar het BIM kan gebruiken om antwoord te krijgen op de belangrijkste vragen in de eerste fase van het ontwerp en ontwikkeltraject. Wij noemen dit MiniBIM, Dit is een niet-technisch BIM, met het minimale dat nodig is om antwoorden te krijgen in de haalbaarheidsfase. Dit abstracte gebouwmodelletje kan meer partijen betrekken in de visualisatie van de doelen.

Opbrengsten, duurzaamheid en kosten zijn direct aan het BIM te koppelen. En op die manier kunnen wij dit visueel maken voor Iedereen. Er is nog veel meer mogelijk dan wij nu aan het doen zijn, en hebben daarom gelijkgestemden nodig om deze verandering te bewerkstelligen.

Door de techniek blijkt al veel meer mogelijk dan we denken, het is ons handelen waar we kritisch naar moeten kijken. Laat je niet ontmoedigen door de sceptici in deze traditionele wereld. Zoek gelijkgestemden om je heen. Zoek naar mogelijkheden!

Als wij de gedrevenheid van jonge mensen, en hun voorliefde voor techniek combineren met senioriteit uit de bouwwereld, en zo zoeken naar manieren om sneller en transparanter te werken, wint Iedereen.

Wij willen door dat gedreven discussies, integrale processen, transparante doelen en agenda’s ons werk en de gebouwde omgeving beter maken. 

4 oktober is de BIM Onderwijsdag

Doen jullie mee? Op 4 oktober tijdens de BIM Onderwijsdag ga ik er met de eindbaas Daan van der Vorm een keynote over geven en graag met jullie in gesprek, mis het niet!

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen