BIM mogelijkheden binnen het bedrijf
17 september 2019 
3 min. leestijd

BIM mogelijkheden binnen het bedrijf

Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling, alles onder één dak, uitgerust met een woningconcept; uitermate geschikt voor een BIM proces van ontwikkeling tot uitvoering; ‘een makkie’ zou je zeggen?

Toen we zo’n vijf jaar geleden zijn gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden van BIM binnen het bedrijf kwamen we al snel tot de conclusie dat BIM niet anders dan op het lijf geschreven was voor Van Wanrooij. Nu vijf jaar later denken we daar nog hetzelfde over alleen hebben we nog steeds een lange weg te gaan; een weg vol met uitdagingen die we niet uit de weg gaan! Jij toch ook niet?

BIM is toch geschikt voor elk bedrijf?

“Waarom zo geschikt hoor ik je denken, BIM is toch geschikt voor elk bedrijf?” Wellicht ken je ons bedrijf al, heb je ooit een bord naast de weg zien staan, of zegt het je misschien helemaal niets? Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling is een echt familiebedrijf dat dit jaar 50 jaar bestaat en zich voornamelijk richt op de grondgebonden, seriematige woningbouw. Door de jaren heen is het bouwbedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met een eigen timmerfabriek, keuken en sanitair showroom en een eigen ontwikkelingstak. Alles onder één dak, spreekwoordelijk dan. Zo’n vijftien jaar geleden ontstond de behoefte de samenwerking tussen ontwikkeling en bouw verder door te voeren. Een interne werkgroep ging met deze opdracht aan de slag en bedacht slimme modelplattegronden. Dit hebben we OPTIO® genoemd. Dit flexibele woningconcept bestaat uit een dynamische bibliotheek, waarvan de model-plattegronden optimaal zijn afgestemd op de wensen van de consument.

Voorbeeld woningen

Voorbeeld woningen

Even kort samengevat; een bedrijf dat 50 jaar bestaat en kan investeren in innovatie, alle disciplines in huis heeft, seriematige woningbouw én een ver ontwikkeld woningconcept. Behoorlijk wat ingrediënten om een geschikt BIM proces te ontwikkelen.

Werkwijze

Nu zal je vast denken; laat maar eens zien dan dat volledig uitgewerkte BIM proces! Helaas, zover zijn wij (en de bouwwereld) nog niet. Zoals bij elke verandering stuit je onder andere op hobbels in de praktijk. Zo wil bijna iedereen veranderingen, maar bijna niemand wil veranderd worden en dat is toch wat er vaak gebeurt in organisaties. Waarom voldoet de huidige werkwijze plots niet meer terwijl we zo al jaren succesvol werken? En BIM is zo’n verandering; werkelijk het hele bedrijf wordt betrokken in de verandering. Ook in de ontwikkeling van het BIM proces is het veel zoeken naar de juiste werkwijzen, tools, mensen etc. Vaak zijn het stappen vooruit, maar ook de stappen achteruit en weer opnieuw beginnen zijn inherent aan de overstap van 2D tekenwerk in AutoCAD naar een volledige BIM proces. Een uitgestippeld pad of instructieboekjes is er (nog) niet.

BIM-woning

Vanaf 2018 zijn we gestart met de ontwikkeling van (digitaal) configureren van woningen in BIM. Het doel is dat iedere consument in de nabije toekomst zijn/haar eigen woning in modules ‘in elkaar kan klikken’ in een app of portal. Vergelijk het met de auto-industrie waar het al heel normaal is om via een configurator je nieuwe auto helemaal zelf samen te stellen.

Bron voor de data in de woningconfigurator is het BIM-model in Revit. Met jonge, ambitieuze en gedreven BIM-modelleurs hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan het omzetten van onze OPTIO-modellen in BIM. Na de keuzes van de klant is het hun taak om te zorgen dat de bijeen geklikte modules snel en efficiënt verwerkt kunnen worden in een BIM-woning waaruit, zoveel als mogelijk geautomatiseerd, productiemodellen gegenereerd worden.

woningconfigurator

Door deze ‘voorkant’ van het keuzeproces van de klant met de ‘achterkant’ van de daadwerkelijke bouw van de woning te koppelen realiseren we bij Van Wanrooij een grensverleggend digitaal proces. Om goed met een (toekomstige) woningconfigurator om te kunnen gaan dient de opbouw van de BIM-modellen hierop afgestemd te worden. Onze BIM-modellen worden als geautomatiseerde componenten ingericht waardoor ze als het ware als puzzelstukjes in een project kunnen worden samengesteld, gericht op het modulair ontwikkelen van de OPTIO® types. Er wordt een proces gecreëerd van ontwerp tot realisatie, waarbij alle partijen digitaal betrokken zijn. Alle modellen en elementen zijn zodanig ingericht dat de interne afdelingen en co-makers hiervan optimaal gebruik kunnen maken. Alle elementen zijn afgestemd met de calculatie en werkvoorbereiding, zodat deze direct de juiste data uit de modellen genereren. Dus samen met en voor de co-makers zijn de modellen ingericht voor optimale aansluiting op hun digitale werkproces en fabricatie.

Nieuwsgierig geworden?

Nieuwsgierig geworden naar al die mooie, uitdagende ontwikkelingen waar wij bij Van Wanrooij mee te maken hebben of mee worden geconfronteerd. En wil je samen met een grote groep jonge mensen deel uitmaken van de transitie binnen een succesvol (top 10) bedrijf in Nederland? kom dan naar onze stand op de BIM Onderwijsdag 2 oktober in de Jaarbeurs.

Door: Tom van den Boogaard en Jeroen Hendriks – BIM modelleurs bij Van Wanrooij

 

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen