BIM en de toekomst
19 september 2017 
2 min. leestijd

BIM en de toekomst

BIM en de toekomst

Wat zal de toekomst ons brengen? Wie een glazenbol heeft zou erin kunnen kijken, maar volgens mij is er niemand die het exact weet. De BIM Onderwijsdag 10 oktober is in ieder geval de perfecte plek om te kijken waar bedrijven momenteel staan met BIM en daarmee af te stemmen met het onderwijsveld. BIM is inmiddels op veel onderdelen het heden en op sommige onderdelen in het bouwproces volop in ontwikkeling voor de toekomst. Maar in welke vorm, zeg het maar? Het is goed om te zien dat BIM steeds meer gevraagd wordt vanuit de opdrachtgevers en dat we gezamenlijk ook durven te zeggen dat wanneer dit niet het geval is, we alsnog in een BIM traject verder gaan.

Stoffige imago

Een leuk bijkomend voordeel van BIM is dat we hiermee het ietwat stoffige imago van de bouw ook van ons af kunnen schudden. Het zijn niet meer alleen platte tekeningen waar wat lijntjes opstaan en maatvoering, maar 3D modellen die steeds intelligenter gemaakt kunnen worden.  Ik merk bij stagiaires en studenten dat dit de aandacht trekt en dat ze dit leuk vinden. Met 3D modellen stoeien, verschillende modellen over elkaar leggen, 3D printen en ga zo maar door.

BIM Onderwijs gaat prominente rol spelen

Het is daarom goed dat BIM inmiddels ook op de diverse opleidingen een prominente rol gaat spelen en BIM dadelijk niet meer uit het onderwijs is weg te denken. Wij hebben onlangs een docentenstage gehad (hierin loopt de docent een stageperiode mee met het bedrijf in plaats van de student) waarin de docent specifiek in een BIM traject mee wilde lopen. Op deze manier wilde de docent ervaring opdoen om dit in het onderwijs terug te laten komen. Een win win situatie als je het ons vraagt. De docent kan ervaring opdoen uit het bedrijfsleven en wij kunnen op deze manier onze ervaring overbrengen aan onze toekomstige collega’s.

BIM congres Summa College

Een aantal jaar geleden hebben wij deel mogen nemen aan het BIM congres op het Summa college in Eindhoven. Georganiseerd door het Summa College, BIMregister, Huybregts Relou en Bouwend Nederland. Dit congres was destijds met name bedoeld voor de MKB-ers, maar hier waren ook studenten van het Summa college aanwezig met interesse in BIM. Het is goed dat er tegenwoordig steeds meer aandacht wordt besteed aan BIM in het onderwijs. De BIM Onderwijsdag is hier dus een voorbeeld van. Een leuke leerzame dag waarin we de toekomst enthousiast kunnen maken voor onze sector en kunnen laten zien dat het stoffige oubollige imago eraf is. De bouw is een “gave en stoere” sector om in te werken die steeds meer aan het digitaliseren is. Als we studenten enthousiast kunnen maken en houden voor onze sector, wie weet wat de toekomst ons dan kan brengen.

Door: Door Cas Janssen – BIM Manager bij Huybregts Relou

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen