Saxion Enschede: “BIM Studenten Battle, prachtige ervaring en goed voor de carrière!”
14 april 2020 
4 min. leestijd

Saxion Enschede: “BIM Studenten Battle, prachtige ervaring en goed voor de carrière!”

Tobias Noppers vertelt over zijn ervaringen tijdens de BIM Studenten Battle van 2018 die hij dat jaar met zijn team de ‘BIM Street Boys’ won.

Saxion Enschede – BIM minor

“Medio augustus 2018 heb ik meegedaan aan de BIM Studenten Battle waarbij we in groepsverband een casus aan hebben gepakt. De casus was het her ontwikkelen van een haven gebied in Alphen aan den Rijn. Ons groepje vanuit Saxion Enschede heette de BIM Street Boys.  We kenden elkaar omdat we op het Saxion Enschede de BIM minor hebben gevolgd.

Saxion Hogescholen in Enschede

Saxion Hogescholen in Enschede

We werden benaderd door docent Michel Mossel of wij namens het Saxion Enschede mee wilden doen aan de BIM Studenten Battle 2018. Zodoende hebben wij, Stef Bloeme, Arian Wassink, Robert Bruggeman en Tobias Noppers, ons aangemeld voor de battle. En hoe nuchter wij ook waren, we waren ervan overtuigd dat we een hele grote kans maakten om te winnen. Het gevoel was meteen goed toen we met elkaar de schouders eronder zette.

De Battle vond plaats medio augustus 2018. Een weekend van de zomervakantie reisden we naar Alphen aan den Rijn om deel te nemen aan de Battle. Samen met negen andere hogescholen gingen we de strijd aan om de fel begerende reis naar Dubai mee te nemen naar het Oosten.

Saxion Enschede BIM-Lab

Delano Kenepa bezocht Michel Mossel bij het Saxion Enschede BIM-LAB

Duurzaam en Innovatief

Eenmaal aangekomen in het van der Valk hotel in Alphen werden we hartelijk ontvangen door de organisatie. Na de ontvangst kregen we uitleg wat de opdracht/casus zal zijn. Door 0,0 voorbereiding te hebben gedaan wisten we ook niet wat ons te wachten stond. Aan de andere kant konden we hierdoor met de meest te gekke ideeën de Battle beginnen.

Door als eerst ons motto en visie ‘Duurzaam en Innovatief’ op te stellen, konden we aan de hand hiervan ons plan uitwerken met als volgende stap het opstellen van een Moodboard. Dit Moodboard gaf houvast, waar we telkens op terug konden vallen. Daarnaast hebben we tijdens de Battle voor ons zelf een aantal regels opgesteld. Dat ging allemaal eigenlijk vanzelfsprekend:

BIM Studenten Battle casus locatie: Zandhandel Alphen aan Rijn | Van der Waal
  • Gezamenlijk ontbijten 07:00;
  • Werktijden van 07:30 tot max 22:30 (tussentijds een (bus) excursie bij de locatie);
  • Voldoende pauzes 12:00 tot 13:00 – 15:00 tot 15:15 – 17:30 tot 18:30;
  • Drankje aan de bar met de andere teams.

Door deze regels kregen we voldoende rust waardoor we ook steeds nieuwe en frisse ideeën kregen. Voorafgaand de Battle stelden we ons open op, we zaten in het midden van de zaal. Hierdoor creëerden we openheid tussen de andere teams, we hadden namelijk geen geheimen en waar kon hielpen we andere teams.

Naast de bovenstaande vanzelfsprekende regels, was ons proces ook vanzelfsprekend, we wisten namelijk van te voren wie waar goed in was en juist die kennis daar ook voor gebruiken.

BIM Studenten Battle 2018 bus excursie. Peter Klompen, Programmamanager bij de Gemeente Alphen aan den Rijn begeleid de studenten rond op het casus terrein. Zodat de studenten een beter beeld hebben van de omgeving. Peter vertelt over de locatie ook een stuk geschiedenis, huidige ontwikkelingen en toekomstplannen.

BIM basis ILS

We kregen van de organisatie één vertrek model (constructief model). Allereerst hebben we met elkaar afgesproken hoe we te werk gingen en al snel kwamen we uit op de BIM basis ILS. Door deze te handhaven creëerden we vlekkeloze en foutloze BIM modellen waardoor we ongestoord (zonder verspilling) de modellen met elkaar konden delen. In eerste instantie wilden we dit doen via BIM360 DOCS, echter was de verbinding met het internet slecht, dus hebben we de modellen met USB sticks met elkaar gedeeld.

De samenwerking en afstemming was een belangrijk onderdeel

De samenwerking en afstemming was een belangrijk onderdeel

We konden dus niet live met elkaar delen en bewerken, het hing allemaal af op de manier van modelleren en communiceren. Het was dus erg noodzakelijk dat iedereen zich aan de BIM basis ILS hield. Juist door dit te handhaven hadden we vrijwel geen fouten en ook geen (tijd)-verspillingen. Tijdens de Battle was factor tijd een erg belangrijke factor aangezien we alle stukken voor een bepaalde tijd in moesten leveren.

Eindpresentatie over opgeleverd BIM Studenten Battle werk

Eindpresentatie over opgeleverd BIM Studenten Battle werk

Goed voor de carrière

Door mee te hebben gedaan aan de BIM Studenten Battle heeft mijn carrière een enorme boost gekregen, hierdoor heb ik veel nieuwe netwerken opgebouwd en ben ik een ervaring rijker geworden.

Naast het meedoen en winnen van de Battle hebben we o.a. mogen presenteren op de BIM Onderwijsdag, bestuurders dag van Bouwend Nederland en op Hogescholen waarbij we met vol passie en trots ons resultaat en ervaring deelden. Naast het presenteren hebben we ook andere presentatie mogen bijwonen van onder andere Ben van Berkel (architect), ProRail en de voorzitter van Bouwen Nederland zelf.

De battle winnaars tijdens de BIM Onderwijsdag 2018

De BIM battle winnaars tijdens de BIM Onderwijsdag 2018

Door mee te hebben gedaan aan de BIM Studenten Battle ben ik een ervaring rijker geworden en is mijn carrière, die net begint in een ware achtbaan gekomen!

 

Door: Tobias Noppers – BIM Studenten Battle winnaar 2018

 

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen