Opdrachtgevers zien veel toekomst in BIM toepassingen
16 april 2020 
5 min. leestijd

Opdrachtgevers zien veel toekomst in BIM toepassingen

De BIM Studenten Battle 2020 heeft een buitengewoon interessante case. Studenten buigen zich dit jaar over een revitalisatie van een verouderd winkelcentrum. De eigenaar is het jonge SB Real Estate. SB staat voor “Sleeping Beauty” waarmee helder wordt aangegeven dat de focus ligt op slapend vastgoed dat wakker gekust moet worden. SB Real Estate geeft vanuit dat perspectief de leerlingen alle vrijheid mee te denken over bijzondere oplossingen. De gemeente kijkt uit naar het resultaat van de Battle. Het winkelcentrum is een belangrijk onderdeel van het hart van Alphen.

BIM is een werkmethodiek waarbij men zorg draagt dat alle relevante informatie gedurende de hele levenscyclus van het bouwwerk wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund door een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn, werken met dezelfde informatie en zien van elkaar wat er gebeurt. De informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel.’

Opdrachtgevers en De Aarhof

Marcel Dammers van SB Real Estate is enthousiast over de potentie van de door zijn vastgoed bedrijf aangekochte winkelcentra. Het jonge bedrijf kocht in 2019 twee winkelcentra. “De Citypassage in Veldhoven en de Aarhof in Alphen aan den Rijn. Oudere centra die wel netjes zijn, maar waaraan je duidelijk kunt zien dat ze uit een andere tijd stammen. De Aarhof leent zich uitstekend voor een BIM  Studenten Battle opgave. We willen dit winkelcentrum weer nieuw leven inblazen. Voor de huurders en voor de buurt.” “Dat is voor ons een welkome ontwikkeling,” voegt Carel van Rosmalen, projectmanager Stadshart bij de gemeente Alphen aan den Rijn, toe. “De Aarhof is een belangrijk winkelcentrum in het centrum van de stad. Het heeft een enorme potentie.”

BIM in bouwprojecten

Van Rosmalen en Dammers zijn namens de opdrachtgevers nauw betrokken bij de organisatie van de BIM Studenten Battle 2020. Organisator Delano Kenepa: “Voor de Gemeente Alphen is het alweer de derde keer dat zij de Battle ondersteunen. We zijn erg blij met de opdracht die we gezamenlijk definiëren. Voor alle niveaus is er een uitdaging en het heeft voor elk aspect van BIM de bouw en de samenleving waardevolle elementen.”

Van Rosmalen; “Dit jaar begeleid ik de Battle voor de tweede keer. We willen als Gemeente met het ondersteunen van BIM, de opleidingen in de bouw in Nederland vooruit helpen. Met het gebruik van BIM in bouwprojecten vermindert de kans op fouten. Ook leent BIM zich heel goed voor het beheer en onderhoud van gebouwen en de openbare ruimte. Daar zullen we als gemeente in de nabije toekomst de vruchten plukken.”

Na de aankoop van de Aarhof communiceerde SB Real Estate haar plannen in de lokale media;  “Er moet sfeer en levendigheid komen en meer diversiteit door toevoeging van andere elementen dan alleen winkels. De plek – het hart van het centrum van Alphen aan den Rijn – verdient een dergelijke invulling met meer dynamiek. Wij willen de huurders weer blij maken,” aldus de projectontwikkelaar. Dammers; “Wij zien de mogelijkheid ons steentje bij te dragen aan het verminderen van de woningnood in het centrum en tegelijkertijd het winkelcentrum een facelift te geven. Naast winkels en woningen is er ook ruimte voor cultuur, zorg en sociaal maatschappelijke ondernemers.” Van Rosmalen: “Ook biedt het complex de gelegenheid een forse stap te zetten naar verduurzaming van het stadshart. Ik denk dan aan groene daken, gevels en zonnepanelen.”

De garage waar komende jaren een hoop zal veranderen en BIM een belangrijke rol speelt

De garage waar komende jaren een hoop zal veranderen en BIM een belangrijke rol speelt

BIM perfect hulpmiddel

Dammers: “Als opdrachtgevers kennen we het concept van de BIM Studenten Battle. In nauw overleg met Delano Kenepa van de organisatie zijn we gekomen tot een mooie opgave. We verkeren in een verkennende fase met het he ontwikkelen van de Aarhof. Samen met de gemeente en de architect schetsen we de contouren van wat hier allemaal zou kunnen. Gezamenlijk zoeken we naar een oplossing die Alphen het best kan gebruiken.”

Van Rosmalen: “Voor ouderen is het een prachtige locatie om te wonen. Maar het project omvat bijvoorbeeld ook een bibliotheek en het terrein voor de bevoorrading aan de Van Boetzelaerstraat. Midden in de stad en met een veel grotere potentie dan de huidige invulling. Daarom is SB Real Estate met de gemeente in gesprek om het bij de herontwikkeling van het winkelcentrum te betrekken. Het biedt de mogelijkheid voor flexibiliteit in de ontwikkeling en bovendien een middel voor waard creatie voor de gemeente, ontwikkelaar en de bewoners.”

De architect maakt nu nog volume studies. Het is de bedoeling dat er straks wel een BIM model aan de basis van alles wat er moet gaan gebeuren komt te liggen. Dammers: “Ik zie het project als een laatste stukje van een puzzel. Het moet precies aansluiten bij de bestaande structuren. Maar dit puzzelstukje mag gerust een heel andere kleur hebben dan de omgeving. Die uitdaging leggen we als opdrachtgevers de studenten graag voor. En we zijn benieuwd met welke inventieve invalshoeken ze straks komen.”

De bouw van de nieuwe bibliotheek in De Aarhof - Alphen aan den Rijn

De bouw van de nieuwe bibliotheek in De Aarhof – Alphen aan den Rijn

De gemeente en SB Real Estate verwachten een mooie editie van de Battle in 2020. Dammers: “We hebben alle documenten voor een interessante battle met Delano gedeeld. En tijdens de Battle zelf zullen we er natuurlijk bij zijn met onze architect en informatie geven.” Van Rosmalen; “ De gemeente zal ook dit keer weer de aftrap geven voor de Battle. Ik verwacht een mooie editie. Ik heb uit de voorgaande edities ervaren dat we om een zo goed mogelijk antwoord te krijgen op onze vragen, de studenten duidelijk omschreven vragen moeten voorleggen. Dan krijg je uit de Battle ook oplossingen waar we verder mee kunnen.”

Veel potentie in BIM mogelijkheden

De Gemeente Alphen aan den Rijn ziet als één van de opdrachtgevers veel toekomst in BIM toepassingen. De zogenaamde KLIC-meldingen waarbij we de bekabeling in de ondergrond in beeld brachten, krijgt met BIM veel meer dimensies. Het biedt je meer manieren om naar een gebouw en de gebouwde omgeving te kijken en kan veel kosten besparen. Het model bundelt veel informatie en geeft ons de mogelijkheid onze diensten beter te faciliteren. Voor studenten is er binnen gemeenten daarom ook veel interessant werk te vinden.”

SB Real Estate is niet de projectontwikkelaar die alleen de korte termijn in acht neemt. Dammers: “We willen zorgen voor een waardevolle toevoeging aan de buurt en Alphen voor een langere termijn. Het centrum weer klaarmaken voor de beleving van consumenten nu. De wijk moet een centrum krijgen waar mensen weer graag naar toe willen. Wij gaan uit van een persoonlijke benadering waarbij we een jarenlange relatie aangaan met de gemeente, bewoners en huurders.” Dat is dan ook een belangrijke reden waarom SB Real Estate en de gemeente elkaar goed kunnen vinden: beide partijen hebben belang bij het goed functioneren van het centrum.

De ontwikkelaars/opdrachtgevers zien ruimte voor studenten bij projectontwikkeling in de toekomst. Dammers: “We zien heel veel potentie in de BIM mogelijkheden en studenten die hiermee goed overweg kunnen. In projecten als deze, waarin zoveel partijen samenkomen, is een model waar alle variabelen in te voeren zijn, heel interessant.”

 

Door: BIM Onderwijs redactie

 

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen