"Wij maken data vloeiend en daardoor centraal uitwisselbaar en rijker"
Collaborall benadert het BIM-proces als een levenscyclus van data, waarbij de integratie van het proces de heilige graal vormt. "Voor ons is het integraal benaderen van het proces en de uitkomst voor onze klanten belangrijker dan de softwareoplossing", aldus Peter Kleinjan, CEO van collaborall Group. "Hoewel er veel software beschikbaar is om individuele taken efficiënt uit te voeren, ligt onze meerwaarde in het verbinden van deze taken binnen het proces. Het realiseren van een gebouw of gebied verloopt volgens verschillende processen waarin elke partij zijn rol speelt. Wij ondersteunen deze rollen door de data uit verschillende softwaretools met elkaar te verbinden en te laten stromen."
De oprichters van collaborall Group, Peter Kleinjan en Jan-Willem Kattouw, zagen dat bij de overdracht van projectinformatie vaak veel data verloren gaat. Peter legt uit: "Door verzuiling wordt relevante data onvoldoende gedeeld, wat leidt tot onnodig hoge faalkosten en vertragingen, terwijl de bouwopgave groter is dan ooit."
Digitale transformatie speelt een cruciale rol bij het bereiken van deze doelen, mits deze aansluit bij de processen en rollen die de uitkomst verbeteren. collaborall draagt hieraan bij door data centraal uitwisselbaar en rijker te maken als onderdeel van het proces. "Met ons ANT Common Data Environment Platform verbinden en optimaliseren we projecten door proces- en data-integratie van GIS-, BIM-, ERP- en EAM-data en -systemen."
BIM Onderwijsdag
Tijdens de BIM Onderwijsdag zal collaborall de aanwezigen meenemen in hun visie op de kracht van vloeiende data en de toegevoegde waarde ervan voor hun organisatie. "ANT is het fundament waarmee we integrale oplossingen realiseren," zegt Peter. "We hebben ANT ontwikkeld in samenwerking met gebruikers zoals Witteveen+Bos, omdat er geen kant-en-klare software op de markt was die het beheer van data in de hele levenscyclus van een asset – van idee tot ontwerp, aanbesteding, realisatie, oplevering en beheer – mogelijk maakte. ANT biedt hiervoor de oplossing."
Werken met het ANT-databaseplatform
Peter vervolgt: "Er is veel software beschikbaar, maar deze werkt vaak niet goed samen. Natuurlijk moet je marktstandaarden gebruiken, maar dat is niet altijd eenvoudig of eenduidig. Wij converteren geen bestanden, maar wisselen alle informatie via ons platform uit. Hierdoor kan, zelfs als versies van standaarden verschillen, informatie toch gecontroleerd worden uitgewisseld. Alle data komt samen op het ANT-platform, waar het verder verrijkt kan worden. Vervolgens wordt de data verstrekt aan degenen die de informatie nodig hebben, in de vorm die zij nodig hebben."
In 2022 trok deze aanpak de aandacht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat vroeg of onze software kon bijdragen aan het versnellen van digitaal samenwerken bij gebiedsontwikkeling en -beheer. Inmiddels hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd om de digitale transitie te versnellen en bij te dragen aan duurzame gebiedsontwikkeling.
Daarom heeft collaborall Group in samenwerking met het DMI-ecosysteem de Stichting MONADY opgericht. Deze stichting deelt de opgedane kennis en expertise om circulaire gebouw- en gebiedsontwikkeling te versnellen, zodat het wiel niet telkens opnieuw hoeft te worden uitgevonden.
Optimaal samenwerken
MONADY, dat vorig jaar tijdens de BIM Onderwijsdag werd gelanceerd, draagt bij aan een slimmer, duurzamer, sneller en kostenefficiënter ecosysteem voor stedelijke gebiedsontwikkeling. "MONADY is geen alternatief voor andere softwareoplossingen, maar een digitaal platform dat tools, methoden, middelen en kennisdeling biedt. Dit stelt alle betrokken partijen – zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers – in staat om optimaal samen te werken."
Ook onderwijsinstellingen gebruiken MONADY om deze nieuwe, moderne manieren van samenwerken te onderwijzen. Afgelopen jaar is er afstemming gezocht met mbo’s en hogescholen om de MONADY-methode onderdeel te maken van hun onderwijsprogramma's. Inmiddels zijn er al studenten aan de slag gegaan met het platform.
“We stellen MONADY-tooling gratis beschikbaar voor studenten om hen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met deze manier van werken. Studenten zijn van harte uitgenodigd om de MONADY-tools te gebruiken voor hun studieopdrachten en stages. De opgedane ervaringen, kennis en vaardigheden zullen dan ook weer beschikbaar worden gemaakt op MONADY.io. Zo leren we in de praktijk, uit de praktijk, van elkaar en met elkaar.” Studenten die geïnteresseerd zijn of op zoek zijn naar een uitdagende stage, kunnen contact opnemen via jw.kattouw@collaborall.net.
Resultaatgericht
Peter sluit af: "Door het toepassen van moderne technologie en onze integrale aanpak helpen wij partijen om écht toegevoegde waarde te bieden aan de branche. Wij lopen voorop en nemen anderen hier graag in mee. We kijken er dan ook naar uit om de bezoekers van de BIM Onderwijsdag te ontmoeten."