Digitale revolutie
06 september 2017 
2 min. leestijd

Digitale revolutie

Verandering

Toen ik na mijn studie werktuigbouwkunde aan de slag ging in het bedrijfsleven was ik gedesillusioneerd. Ik was opgeleid als ontwerper die gebruikt maakte van 3D tekeningen voor design en de uiteindelijke productie van ontwerpen. Wat ik aantrof in de bouw was vooral een grote papierbende, met onvolledige 2D tekeningen, handgemaakte schetsjes en onvolledige documenten. Ik hield m’n hart vast en vroeg me af hoe dat in hemelsnaam goed kon gaan tijdens de bouw.

Maar, ondanks dat het niet op de meeste efficiënte manier gebeurde, er kwamen toch echt installaties in de bouw tot stand. Met het juiste vakmanschap werden er dingen gerealiseerd die nog werkten ook. Ik was onder de indruk en positief verrast, maar tegelijkertijd kriebelde het om het efficiënter aan te pakken. Ik deed voorzichtige stappen en realiseerde me langzaamaan dat er heel wat water door de zee zou moeten stromen voordat er echt wat zou gaan veranderen.

De juiste mindset

Elke keer als ik dacht een stukje verder te komen gingen we weer een flinke stap terug: tegenwerkende partijen, wurgcontracten, haperende computers, tijdsdruk en budgettekorten. Een greep uit alle zaken die remmend werkten op de vooruitgang. Erg frustrerend. Mijn sportachtergrond kwam me ook in het werk goed van pas. Doorzetten, afzien, keihard trainen alles met de focus op het doel dat uiteindelijk echt wel wat dichterbij komt. Dit heb ik geleerd tijdens het jarenlange wedstrijdschaatsen dat ik deed en bij het trainen voor de New York Marathon. Het is vaak investeren, maar elke keer kwam er tijdens mijn sportloopbaan een moment dat ik wel kon oogsten. Of dat alles net wel op z’n plaats viel. Een lagedrukgebied in het schaatsmekka Thialf als je echt een snelle tijd wilde en moest schaatsen of wind mee tijdens een tijdrit op de racefiets. Het is vaak afzien, geduld hebben en je frustraties een plek geven, maar als het dan op z’n plek valt weet je weer dat dit het allemaal waard is. Met deze mindset benader ik mijn werk ook altijd. De successen, hoe klein ook, leveren zoveel voldoening en energie op en doen me al het andere vergeten.

De digitale revolutie

Ik heb het gevoel dat we ook in de bouw de wind nu in de rug krijgen. De digitale revolutie maakt mogelijk wat velen van ons nooit voor mogelijk hadden gehouden. Het feit dat mijn 60-jarige collega op de bouw met een tablet zijn werk doet laat mij zien dat we allemaal kunnen en ook willen veranderen. Wat moet het heerlijk zijn als je nu van school komt en het bedrijfsleven komt in rollen. We BIMMEN, koppelen data bronnen aan elkaar, gebruiken 3D scanners en bekijken ontwerpen zelfs al in Virtual Reality. Wat een sprong hebben we gemaakt!

De digitale revolutie in de bouw is coming en booming. Ik verwacht dat het helemaal hard gaat als we informatie willen delen met elkaar, samen willen werken, elkaar vooruitgang gunnen en het vakmanschap van weleer laten aansluiten bij deze nieuwe ontwikkelingen. Dan zullen de studenten van nu helemaal onder de indruk zijn van hoe we het anno 2017 aanpakken in de bouw. De digitale revolutie in de bouw gaat met sprongen vooruit. De nieuwe technologieën helpen ons daarbij. Maar het grootste aandeel komt uit alle mensen die verder willen en hun best daarvoor doen. En die inzet zal je altijd nodig hebben om echt vooruitgang te boeken.

Door: Door Kees Boekel – BIM programma manager bij ENGIE

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen