Calamiteiten in de stad worden via digitaal 3D model platform getoond
16 september 2020 
1 min. leestijd

Calamiteiten in de stad worden via digitaal 3D model platform getoond

Een 3D Platform dat uniek is doordat het alle verzamelde gegevens van steden combineert. Het resultaat van het ITEA-project PS-CRIMSON. Dit is een samenwerking van zes academische en industriele partners uit Canada en Nederland. Met dit platform kan de rampenbeheersing en openbare veiligheid worden verbeterd, zo blijkt uit pilotprojecten in Vancouver en Eindhoven. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben AI-beeldtechnologie ontwikkeld die de locatie van incidenten kan detecteren op basis van een foto en looproutes van mensen kan volgen via meerdere camera’s. Vandaag werd PS-CRIMSON bekroond met de ITEA Award of Excellence, in twee categorieën, namelijk Unique business partnerships en Exploitation.

Steden digitaliseren tegenwoordig steeds meer diensten, zoals het verzamelen van gegevens voor mobiliteit, veiligheid en communicatie met burgers. Een gebrek aan gemeenschappelijke platforms, toolsets en gescheiden gegevens per afdeling leidt tot versnippering van informatie. Het consortium PS-CRIMSON levert een platform dat dient als één toegangspunt voor stadsvertegenwoordigers.

Dit Smart City-platform bespaart hen veel tijd en geld en geeft hen één overzicht van alle gegevens die ze verzamelen, waardoor ze deze kunnen combineren en snel kunnen handelen. De nadruk ligt op de domeinen openbare veiligheid en rampenbeheer, waar de voordelen van het platform buitengewoon belangrijk zijn.

VERBETERING VAN DE OPENBARE VEILIGHEID EN RAMPENBEHEER

De gemeente Eindhoven en Vancouver waren vanaf het begin betrokken bij het ontwerp en de uitvoering. Dit resulteerde in twee demonstraties, gericht op respectievelijk openbare veiligheid en rampenbeheersing.

Voor de openbare veiligheid moet een team dat verantwoordelijk is voor videobewaking momenteel mogelijk tot zestig beeldschermen in de controlekamer monitoren. Bovendien krijgen ze gedurende de dag tientallen telefoontjes van burgers en agenten over verdachte gebeurtenissen. Dankzij de resultaten van PS-CRIMSON kon deze persoon nu met één enkel scherm werken en, eenmaal ingelogd, virtueel door een 3D-model van de stad lopen. Bovendien kunnen ze dankzij meerdere camera’s en microfoons alles wat er gebeurt tegelijk zien en horen.

Prof. Peter de With leidde het project vanuit TU/e en ontwikkelde twee specifieke toepassingen met AI-beeldtechnologie. Ook in combinatie met BIM kan dit een erg interessante ontwikkelingen zijn.

Gemeenschappelijk platform voor 3d modellen

Gemeenschappelijk platform voor 3d modellen

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen