buildingSMART, ook in het onderwijs!
19 november 2018 
3 min. leestijd

buildingSMART, ook in het onderwijs!

Wat was het leuk bij de BIM onderwijsdag! Enthousiasme, veel publiek en goede sessies geven een positieve terugblik op dit evenement. Ook buildingSMART was goed vertegenwoordigd, waar een keynote werd verzorgd door Richard Petrie van buildingSMART International en een workshop door mijzelf namens buildingSMART Benelux. Het belang van open data is groot en zo ook de belangstelling hiervoor. Studenten van tegenwoordig hoef je eigenlijk niet meer uit te leggen hoe openBIM in zijn werk gaat, gezien de praktijkvoorbeelden in Nederland welke doorsijpelen naar het onderwijs. Helaas is dat niet altijd zo geweest…

Lang geduld voor BIM in het onderwijs

Er was een tijd dat er nog helemaal niets met BIM gedaan werd. Helaas voor mij, een tijd waarin ik studeerde aan de HTS in Den Bosch. Niet dat er geen kennis was omtrent het onderwerp BIM, want de eerste studies dateren van 1975, echter de toepassing binnen het onderwijs liet nog lang op zich wachten. Toen ik op de kleuterschool zat verscheen de eerste modelleerapplicatie, maar twintig jaar later op de HTS kwam ik er nog niet mee in aanraking. Nee hoor, het was hoofdzakelijk 2D CAD wat de klok sloeg. Lijntjes op het scherm en later op papier, ongeacht de mogelijkheid om met 3D objecten te werken zoals toentertijd al mogelijk. Het zou nog jaren duren voordat ook het onderwijs de stap maakte naar BIM. Een tijd die voor mij te laat kwam.

Eerste stappen in de BIM wereld

In de praktijk maakte ik mijn eerste stappen in de wereld die BIM heet. Rond 2009 ontving ik voor het eerst een 3d model. Een staalconstructie van een bouwwerk. Ik mocht in de functie van werkvoorbereider zorgen dat deze staalconstructie, in relatie met houtskeletbouwelementen, zonder omissies op de bouw kon worden gemonteerd. De waarheid is, dat ik enorm enthousiast werd van dit model. Ik ervaarde dat de derde dimensie mij zoveel meer inzicht gaf, echter de raakvlakken met houtskeletbouw moest ik vanuit een 2d representatie controleren. Een tijdrovende klus, waarvan ik achteraf zeg dat het rocket science was, in vergelijking met de huidige methode van controleren, waarbij de computer een belangrijk hulpmiddel is geworden met de komst van BIM.

Toen ik mijn eerste stappen zette in de BIM wereld, speelde het uitwisselen van informatie wel, echter niet in de mate waarop het tegenwoordig speelt. Er waren slechts een aantal partijen die modellen maakte en het merendeel werkte traditioneel met 2d CAD. Toch was dit het moment waarop ik een uniforme uitwisselingstaal leerde kennen, namelijk IFC (Industry Foundation Classes). Ik leerde dat ik deze data met verschillende applicaties kon raadplegen en dat er veel verschillende applicaties zijn waarmee deze data tot stand kan komen. Ik begon mij te mengen in discussies die gingen over ‘single source of truth’ en verwonderde mij over de manier waarop sommige dachten dat uitwisseling plaats moest vinden op basis van een gesloten systeem. Dit werd dikwijls in protocollen vastgelegd welke ik verafschuwde om hetzelfde feit. Dat er niet van alle stakeholders welke betrokken zijn bij de levenscyclus van een bouwwerk mag worden verwacht dat zij allemaal dezelfde applicaties gebruiken van dezelfde versie en met dezelfde objectenbibliotheek, daar was ik al snel van overtuigd. Mijn kennismaking met open data lag hieraan ten grondslag.

Na mijn ervaringen bij bouwbedrijven, waar ik voornamelijk in de functie van werkvoorbereider en uitvoerder zat, ben ik een onderneming gestart welke toegespitst is op het gebruik van BIM, met name op de bouwplaats. Daarnaast werd ik lid van buildingSMART, omdat ik het belangrijk vond om meer te leren van open data en omdat ik dichtbij het beheer en de ontwikkeling hiervan wilde staan. Stomverbaasd was ik, toen ik ervaarde dat buildingSMART Benelux eigenlijk maar een klein clubje was. Naar mijn verwachting was er een groot aantal leden, omdat ik veronderstelde dat de meerwaarde van open data en de ontwikkelingen hieromtrent, bij veel meer mensen zouden leven.

buildingSMART International Standards Summit

Ik leerde buildingSMART Benelux kennen als een relatief klein clubje met kennisdragers omtrent open standaarden voor de bouw. Maar toen ik voor het eerst in aanraking kwam met buildingSMART International, ervaarde ik dat de Benelux chapter onderdeel is van een groot internationaal kennisnetwerk. Tijdens mijn eerste buildingSMART International Standards Summit in 2016, kwam ik hiermee in aanraking. Ik zag dat er veel meer gebeurde dan ik had kunnen voorstellen. Vanuit verschillende invalshoeken werd gekeken naar standaarden behorende bij verschillende processen en bij verschillende stakeholders. Ik ervaarde dat er gewerkt werd op een hoog technisch niveau en
aan technologieën die ik de komende jaren nog niet in de praktijk mee zou maken. En dat is nog steeds zo, want toen ik afgelopen maand in Tokyo was, ging het bijvoorbeeld ook over IFC5, iets waar ik in de komende jaren nog niet mee zal werken.

Ik hoop dat er studenten zijn die het belang van open data zien en hier ook aan bij willen dragen. Dat er een nieuwe generatie opstaat die het woord bij de daad voegt. Waarmee de vereniging buildingSMART Benelux bloeit en van grote internationale betekenis is. Toen Richard Petrie tijdens de BIM Onderwijsdag vroeg aan de zaal, wie er allemaal een gecertificeerde professional zou willen worden, werden massaal de handjes in de lucht gestoken. Eenzelfde respons zie ik graag wanneer het gaat om de vraag wie er het beheer en de ontwikkeling van open standaarden wil steunen bij buildingSMART Benelux. Op naar een mooie toekomst!

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen