BIM en de rol van de groothandel. Welke rol is dat?
25 september 2017 
1 min. leestijd

BIM en de rol van de groothandel. Welke rol is dat?

Een groothandel en BIM? Jullie leveren toch alleen de goederen op de afgesproken tijd en plaats? Wat heeft dat met een Bouw Informatie Model te maken? Dat zijn wat opmerkingen die we weleens horen als er gesproken wordt over BIM en onze rol daarin. Maar als groothandel kunnen we een waardevolle rol spelen in de gehele keten. Naast het leveren van goederen, leveren we ook allerlei informatie, hebben logistieke oplossingen en werken we samen met fabrikanten. Door dit het gehele pallet aan mogelijkheden goed in te zetten en te benutten zijn we in staat om een waardevolle bijdrage aan het BIM-proces te geven. Bouw Informatie Model / Bouw Informatie Management staat voor samenwerken en informatie-uitwisseling en daarin kunnen we een verbindende rol spelen.

De verbindende rol

Om de verbindende rol te kunnen spelen heeft de markt in alle geledingen behoefte aan goed gekwalificeerd BIM-personeel. Anders kunnen we BIM met z’n allen onvoldoende tot wasdom brengen. Nu hebben wij geen modelleurs in dienst en voelen we de krapte voor wat betreft de BIM-specialisten niet direct. Maar dat eenieder die in de techniek gaat werken gerelateerd aan het “nieuwe” bouwen te maken gaat krijgen met het Bouw Informatie Model is zeker. Daarom is het belangrijk dat BIM een vak/onderwerp is tijdens de technische opleidingen. Dus niet alleen de opleiding voor BIM-modelleurs is belangrijk, ook voor de opleidingen die de talenten van de toekomst klaarstoomt voor de arbeidsmarkt in de gehele bouwketen. Voor onze klanten is het op dit moment erg lastig om goed gekwalificeerd personeel te vinden die met het Bouw Informatie Model / Bouw Informatie Management kunnen werken. Daardoor stagneert de groei van de hoeveelheid projecten die middels het Bouw Informatie Model gebouwd kunnen worden uitgevoerd. Het is een totaal proces in de bouwketen en als er ergens in de keten een vertraging optreedt, dan hebben we daar allemaal mee te maken. Natuurlijk zijn er meer uitdagingen binnen het adopteren van het “BIMmen”, maar het tekort aan goede mensen is er zeker 1 van.

BIM binnen het onderwijs

Vanuit Rexel ondersteunen we daarom ook de aandacht die nu aan het “BIMmen” binnen het onderwijs wordt gegeven. De studenten van vandaag zijn onze toekomstige collega’s, klanten of leveranciers. En hoe beter de integratie van het Bouw Informatie Model / Bouw Informatie Management in de gehele keten hoe waardevoller BIM kan worden voor ons allemaal.

Door Merijn Ingelse – Manager Product Data & Management bij REXEL Nederland B.V.

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen