Ontmoet Unica op de BIM Onderwijsdag
06 september 2023 
3 min. leestijd

Ontmoet Unica op de BIM Onderwijsdag

BIM in de installatietechniek is complexer, maar ook steeds belangrijker”

Met negen toonaangevende bedrijvenclusters en bijna 3700 medewerkers behoort Unica Building Projects tot de grootste technisch dienstverleners van Nederland. BIM is een belangrijk onderdeel van bijna elk Unica-project. BIM manager Jasper van Doorn vertelt hoe de organisatie hiermee bezig is én waarom je op de BIM Onderwijsdag zeker een bezoek aan de Unica-stand moet brengen. Je kunt je registreren via: www.bimonderwijsdag.nl

Een actieve bijdrage aan de BIM ontwikkeling

Jasper van Doorn werkt zes jaar bij Unica. Hij startte als BIM coördinator en is inmiddels BIM manager voor het cluster Noordwest: de vestiging in Amsterdam. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het BIM-team van de vestiging. Hij kijkt mee met de BIM modelleurs in zijn team, verzorgt een gedeelte van de planning, heeft contact met opdrachtgevers en bouwteams en controleert de naleving van gemaakte afspraken. Daarnaast levert Jasper ook landelijk binnen Unica een actieve bijdrage aan ontwikkeling en innovatie van BIM en digitaal bouwen binnen de organisatie.

Jasper van Doorn, BIM Manager bij Unica

“Ik heb het erg naar mijn zin bij Unica”, vertelt Jasper. “Binnen ons bedrijf werken we aan hele mooie en aansprekende projecten. Zo ben ik op dit moment betrokken bij de renovatie en nieuwbouw van het 23 verdiepingen tellende WTC in Amsterdam en de bouw van het nieuwe Jacoba Mulder-huis voor Hogeschool Amsterdam in het centrum van de stad. Naast de aansprekende projecten heb ik bij Unica te maken met hele fijne collega’s die ervoor open staan om met elkaar samen te werken. Ons bedrijf heeft alle technische expertises in huis – E- en W-installatietechniek, sprinkler en beveiligingstechniek – en heeft kantoren in het hele land. Tegelijkertijd zijn we een hele open en platte organisatie, waarbinnen er ook contact is met collega’s van de andere vestigingen. We werken regelmatig samen aan projecten. Zo versterken we elkaar!”

BIM binnen Unica

BIM is een onlosmakelijk onderdeel van Unica. Jasper: “BIM vormt de basis van onze projecten. Alle informatie hierover is in het BIM terug te vinden. We halen er de tekeningen uit en sturen op basis van het model. Ook maken we materiaallijsten en bestellen we vanuit het BIM-model. Het BIM wordt gevoed door onze BIM-modelleurs, waarna onze engineers en werkvoorbereiders verder met de informatie aan de slag gaan. Maar onze monteurs werken er ook mee – bijvoorbeeld wanneer een tekening van een technische ruimte niet helemaal duidelijk is. Een kijkje in het BIM-model biedt hen dan veel inzicht. Fouten en faalkosten worden hierdoor voorkomen.”

Het werk van een BIM-modelleur of -engineer bij Unica is erg afwisselend. “In grote lijnen ziet een week als BIM-modelleur of -engineer bij Unica er als volgt uit”, schetst Jasper. “Na een kop koffie en een praatje starten we op maandagmorgen met een daily stand met de lead engineer, waarin we bespreken wat we die week oppakken en welke deadlines er zijn. Hier gaan we vervolgens mee aan de slag: je gaat dan bijvoorbeeld een technische ruimte uitwerken. Gedurende de week schuif je vaak nog aan bij een interne of externe clashsessie, waarin we mogelijke problemen in het ontwerp bekijken en oplossen. Aan het einde van de week doen we een export van het BIM naar het IFC, waarna het bouwteam met de nieuwe informatie aan de slag kan. Het model wordt hierdoor steeds verder verfijnd.”

Om faalkosten te voorkomen haalt Unica alle informatie uit het Bouw Informatie Model

Dáárom een bezoek aan de Unica-stand

Jasper: “Bij Unica vinden we het belangrijk dat studenten die een technische opleiding volgen ook in aanraking komen met de techniekkant van BIM. Deze tak is vaak wat onderbelicht, maar wél enorm interessant. Als partner van BIM Onderwijs leveren we hier een bijdrage aan. Andersom willen wij graag nieuw talent ontmoeten. De BIM Onderwijsdag is hier een hele mooie plek voor.”

“Een bezoek aan onze stand is interessant voor iedereen met een E- of W-achtergrond die op zoek is naar een nieuwe baan, en zeker voor de mensen die aan de slag willen met BIM.

Bij onze stand op de BIM Onderwijsdag kun je meer te weten komen over het installatietechnisch BIM, wat vaak complexer is dan het bouwkundig BIM én steeds belangrijker wordt binnen projecten. Dit komt omdat het warmte-, energie- en watertransport in leidingen bepalend is voor het comfort, het energieverbruik en het onderhoud van een gebouw. Daarom is het voor installateurs belangrijk om te weten wat zich in de leidingen en kanalen afspeelt. De kracht van BIM modellering bij Unica is dat thermodynamica overal aan ten grondslag ligt en dat we ons continu bewegen op de scheidslijn.”

“Bij onze stand vertellen we over de laatste innovaties en laten we live de projecten zien waaraan we werken. Zo maken we ons werk tastbaar voor de bezoekers van de BIM Onderwijsdag. Verder kun je meedoen aan een virtual reality zoekopdracht waaraan ook een prijsvraag verbonden is. Zelf ben ik ook aanwezig op de stand. Mijn collega’s en ik kijken ernaar uit om met studenten en andere mensen uit het onderwijs in gesprek te gaan over BIM en jouw vragen te beantwoorden. Hopelijk tot dan!” Je kunt je registreren via: www.bimonderwijsdag.nl.

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen