Hadden we maar eerder van Archicad geweten..
13 september 2023 
3 min. leestijd

Hadden we maar eerder van Archicad geweten..

“Archicad en BIMcollab bieden gedurende het hele ontwerp- en bouwproces ongekende mogelijkheden”

Als specialist in BIM-software mag KUBUS niet ontbreken op de BIM Onderwijsdag. Het bedrijf is de Nederlandse en Vlaamse distributeur van Archicad en bracht daarnaast BIMcollab op de markt, een issuemanagementplatform dat wereldwijd gebruikt wordt. Directeur customer success Ronald de Graan vertelt meer over de organisatie en de masterclass die KUBUS op de BIM Onderwijsdag gaat geven.

Ronald de Graan is van origine architect, maar werkt inmiddels alweer elf jaar bij KUBUS. Hij vertelt: “KUBUS is een snelgroeiend bedrijf: toen ik er 11 jaar geleden startte waren we met 17 mensen, nu met 120. De ontwikkeling van BIMcollab heeft hier sterk aan bijgedragen.”

BIMcollab

“Met de komst van BIM-modellen worden er veel meer fouten in alle ontwerpfasen gevonden en opgelost”, vervolgt Ronald. “Dat is natuurlijk goed nieuws: hiermee kunnen veel faalkosten en vertragingen voorkomen worden. Tegelijkertijd gaat het om zoveel fouten, dat het bijna niet te doen is om hier via e-mails en Excelsheets mee aan de slag te gaan en ze op te lossen. KUBUS ontwikkelde daarom het online issuemanagementplatform BIMcollab. Binnen dit Cloud-platform kunnen alle betrokkenen zien welke problemen er zijn, kun je problemen toewijzen aan personen of organisaties en de aan jou toegewezen problemen op efficiënte wijze oplossen. BIMcollab was het eerste issuemanagementplatform in de markt en heeft inmiddels meer dan 200.000 gebruikers wereldwijd. Nog steeds is het platform continu in ontwikkeling.”


De grootste onder architecten

KUBUS is al lange tijd partner van BIM Onderwijs. Ronald: “We vinden het belangrijk om onze software, zowel Archicad als BIMcollab, onder de aandacht te brengen bij studenten. Zij zijn tenslotte onze toekomstige klanten. Archicad is de meest gebruikte software onder architecten in Nederland, maar veel studenten weten dit niet. Vaak werken zij tijdens hun opleiding met andere software, waarna ze in de praktijk wordt gevraagd om met Archicad te werken. Vaak horen wij dat ze het jammer vinden dat ze niet eerder de voordelen van Archicad hebben ontdekt. Daarom willen wij studenten al tijdens hun studie bekend maken met Archicad. Dit doen we onder meer met dit partnerschap. Daarnaast hebben we ook verschillende programma’s om het onderwijs op dit gebied te ondersteunen.”


BIM voor ontwerp en uitvoering

Als partner is KUBUS al jaren aanwezig op de BIM Onderwijsdag, waar het bedrijf ook dit jaar weer een masterclass verzorgt. “In de masterclass gaan we het hebben over BIM voor ontwerp en uitvoering”, vertelt Ronald. “We merken de afgelopen jaren dat studenten die de BIM Onderwijsdag bezoeken een grote interesse hebben in de uitvoeringskant, maar nog onvoldoende weten hoe zij Archicad en BIMcollab in de uitvoeringsfase kunnen inzetten. Met onze masterclass brengen we hier verandering in. Zo laten we bijvoorbeeld onze mooie, eenvoudige module met betrekking tot duurzaamheid (LCA-berekening) zien en onze handige tools voor het checken van BIM-modellen.”

Datagedreven BIM

De masterclass van KUBUS is interessant voor alle studenten, en in het bijzonder voor degene die geïnteresseerd zijn in meer dan alleen de geometrie. “BIM is veel meer dan alleen een mooi ontwerp. De datakant van BIM wordt steeds belangrijker. Bij KUBUS beschikken we over hele mooie tools die we in dit kader laten zien. Tijdens de masterclass krijg je in een hele korte tijd een overzicht van de huidige stand van de techniek en de mogelijkheden die onze software biedt. Ook kijken we vooruit naar de toekomst. Na afloop van de masterclass begrijp je dat je met onze software makkelijker door jouw studie komt. Ik ben ervan overtuigd dat het weer een mooie dag wordt!”

Duik jij tijdens de BIM Onderwijsdag samen met KUBUS in de praktijk? Ronald: “Ik nodig je van harte uit om deze unieke kans om kennis op te doen over de stand van zaken in de BIM-wereld aan te grijpen. Met een bezoek aan de BIM Onderwijsdag en natuurlijk de masterclass van KUBUS ben jij klaar voor de toekomst!”Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen