ROC van Twente zoekt de samenwerking op met de praktijk
11 juni 2024 
2 min. leestijd

ROC van Twente zoekt de samenwerking op met de praktijk

“Binnen onze bouwkundige opleidingen is steeds meer aandacht voor BIM

ROC van Twente verzorgt middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwasseneneducatie in de regio Twente. De opleider biedt keuze uit zo’n 300 mbo-opleidingen van niveau 1 tot en met 4 op een van de hoofdlocaties in Almelo, Hengelo of Enschede of op locaties in de omliggende dorpen. Onder de opleidingen die het ROC aanbiedt, zijn ook de opleidingen Middenkaderfunctionaris Bouw, Middenkaderfunctionaris Smart Building en Middenkaderfunctionaris Grond-, Weg- en Waterbouw. Binnen deze opleidingen is er aandacht voor BIM, waarbij men volop de verbinding zoekt met de praktijk.

Frans Hartman - ROC van Twente

Frans Hartman, docent Bouwkunde aan het ROC van Twente vertelt: “Ruim tien jaar geleden gingen we voor het eerst aan de slag met BIM binnen onze bouwkundige opleidingen. Een aantal oud-studenten startte destijds het bedrijf BIM4ALL en stelden voor om ons als docenten samen met een aantal studenten een cursus over BIM te geven. Zo gezegd, zo gedaan. We zagen hierbij direct de meerwaarde die BIM biedt en de mogelijkheden richting de toekomst. Hier wilden we onze studenten graag in laten delen. In de jaren die volgden hebben we BIM steeds meer terug laten komen binnen onze opleidingen. Ook boden we in samenwerking met BIM4ALL BIM-cursussen voor bedrijven, om ook daar het gebruik van BIM te stimuleren.”

Projectonderwijs

“Bij het ROC van Twente geven we projectonderwijs”, vervolgt Frans. “Binnen onze projecten gaan we onder meer aan de slag met 3D tekenen. Studenten werken hierbij eerst met SketchUp en vervolgens met AutoCAD en Revit. Daarnaast komen er nog diverse andere facetten van BIM aan bod binnen de opleidingen, van het bouwkundig tot elektrotechnisch en werktuigbouwkundig BIM, bouw- en infraprojecten en we gaan ook aan de slag met GIS. Bij de projecten werken we altijd samen met bedrijven en gaan we ook naar bedrijven toe. Zo zorgen we voor de juiste expertise en stomen we de studenten echt klaar voor de praktijk. Om BIM verder body te geven binnen de opleidingen zetten we bovendien een vacature uit om een collega in dit vakgebied toe te voegen aan ons docententeam.”


Belangrijk BIM

Frans en zijn collega’s merken dat in de praktijk nog niet alle bedrijven doordrongen zijn van het belang van BIM. “Binnen grotere bedrijven is BIM inmiddels onmisbaar, maar bij nog niet alle kleine en middelgrote bedrijven werkt men hiermee. Wij vinden het belangrijk om studenten hier wel op voor te bereiden. BIM is tenslotte de toekomst. Het is een goede manier om fouten te verminderen en een betere communicatie te bewerkstelligen. Met de grote vraag aan woningen en het tekort aan mensen, wordt slimmer werken met BIM daarbij de komende jaren alleen nog maar belangrijker.”

Van traditionele bouw tot prefab

Frans en zijn collega’s blijven de ontwikkelingen op het vlak van BIM en digitalisering in de bouw volgen. “Op dit moment verdiepen we ons onder andere in prefab bouwen in zogenaamde slimme huizenfabrieken”, vertelt Frans. “Een interessante ontwikkeling waarover we ook weer kennis willen delen met onze studenten. ROC van Twente biedt die ruimte, waarbij we experts invliegen waar nodig.”

Partner van BIM Onderwijs

ROC van Twente vindt het zoals gezegd belangrijk om aan te sluiten bij de praktijk. “We zijn dan ook graag betrokken bij initiatieven zoals BIM Onderwijs”, stelt Frans. “ROC van Twente hecht veel waarde aan vernieuwing en verbinding. Samenwerking met de praktijk is hierbij onmisbaar. Hiervoor zijn we altijd op zoek naar (vaste) partners die hier aan bij willen dragen en ervoor willen helpen zorgen dat onze opleidingen vernieuwend blijven en goed op de praktijk aansluiten. Daar heeft tenslotte iedereen baat bij. Op 2 oktober zijn wij dan ook weer bij de BIM Onderwijsdag!”

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen