Meer data, meer waarheid, nog meer data, nog meer waarheid?
23 september 2019 
1 min. leestijd

Meer data, meer waarheid, nog meer data, nog meer waarheid?

Data en digitalisering

Data en digitalisering worden meer en meer de corebusiness van overheidsorganisaties. Jan van Ginkel (directeur provincie Zuid-Holland) ziet op termijn zelfs een ontwikkeling naar een ICT-platform met een overheidslicentie. Echter, de overheid materialiseert zich pas als we die als burger nodig hebben. Je moet een nieuw paspoort hebben, de vuilcontainer is weer vol of je ov-studentenkaart is nog niet opgestuurd. Allemaal heel irritant en met je smartphone is een tweet met klacht zo gestuurd. Je snapt heus wel dat een paspoort veilig moet zijn, maar we willen eigenlijk wel dat het met het gemak en snelheid van een bestelling bij Bol.com wordt geleverd. Binnen de wereld van BIM verwachten we deze snelheid van handelen ook steeds meer. Het is “BIM or die” zoals collega Joris van Nuland van de Antea groep stelt. Dat gaat alleen niet zo snel als Tony Stark doet lijken in de wereld van Marvel.

Ontwikkelingen

Er zijn een paar grote ontwikkelingen die de komende jaren impact hebben op overheidsorganisaties.

  1. Binnen de wereld van beheer en uitvoering en aanleg van infrastructuur is het werk steeds vaker volledig uitbesteed. We vragen data als bewijsvoering van het uitgevoerde werk.
  2. De data wordt steeds meer een wettelijk element. We dienen te voldoen aan allerlei wettelijke verplichtingen, waarbij er gemonitord wordt op basis van data.
  3. Data wordt steeds meer een juridisch element. Is het niet op orde, dan kan data de aanleiding worden voor een conflict.
  4. Het werken met data heeft een ethische kant, namelijk het kennen, begrijpen en al of niet accepteren van data-analyses heeft impact op hoe wij tegen de werkelijkheid aankijken.
  5. Beleidsontwikkeling is op termijn altijd ondersteund door data-analyse. Dit betekent dat data beschikbaar, bruikbaar en betrouwbaar moet zijn in de gehele beleidscyclus.
  6. We combineren steeds vaker databronnen voor analyses en voorspellingen. Dit kan gaan om innovaties, het sturen van mobiliteit of predictive maintenance, maar ook de noodzaak van ruimtelijke ingrepen of verbetering van landschappelijke waarden.

Overheid en opdrachtgever

Gelijke tijd leven we in een VUCA-wereld. Morgen is alles al weer heel anders dan vandaag. En overmorgen is al bijna niet te voorspellen. Binnen deze context gaan jullie straks de wondere werkende wereld in. In mijn sessies ga ik in op onze rol als overheid en opdrachtgever. Wat willen we nou met data en hoe regelen we dat dan goed? Praat mee 2 oktober bij de BIM Onderwijsdag, want ik hoor graag wat jullie verwachtingen zijn.

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen