Leidingsystemen modelleren, hoe doe je dat?
30 september 2018 
0 min. leestijd

Leidingsystemen modelleren, hoe doe je dat?

Leidingsystemen

Veel bedrijven in de bouwsector werken in BIM-projecten voornamelijk met generieke leidingsystemen. De reden hiervoor is de beperkte beschikbaarheid van Revit-packages voor leidingsystemen en de complexiteit bij het kiezen van de juiste hulpstukken in een leidingsysteem.

In een gemiddeld binnenrioleringssysteem zijn enkele honderden verschillende verbindingen te maken. Daarbij kan elke verbinding bestaan uit een enkel hulpstuk, zoals een verloop- of T-stuk, tot een combinatie van zes verschillende hulpstukken. Wavin lost dit meest complexe deel van het leidingontwerpen op door alle beschikbare mogelijkheden vooraf te programmeren.

Slimme Wavin packages

Met de slimme Wavin packages wordt het modelleren snel en eenvoudig. Door toevoeging van slimme aansluitingen, viewtemplates en geïntegreerde schedules, kan er makkelijk een leidingmodel worden opgezet. Met de ingebouwde afschot mogelijkheid (slope), is een belangrijke hindernis overwonnen. Hierdoor wordt de sparingsopgave ook accuraat en zijn er minder clashes. Een gedetailleerd 100% accuraat leidingontwerp verbetert de betrouwbaarheid en signaleert mogelijke problemen in een vroeg stadium.

Wavin biedt een brede range packages, waaronder 5 binnenrioleringsystemen 2 tapwatersystemen, Elektro, Quickstream hemelwaterafvoer, buitenriolering, putten, straatkolken en infiltratievoorzieningen. Met deze totale range worden nagenoeg alle leidingsystemen in en om het pand op eenduidige wijze te modelleren.

Praktijkvoorbeelden

Op de BIM onderwijsdag in ronde 3 van de parallelsessies (15.00 – 16.00), laat Wavin aan de hand van praktijkvoorbeelden zien welke uitdagingen er zijn en welke oplossingen zij daar voor biedt.

Bonus: na afloop kun je met de Wavin AR app in en om een gebouw kijken en ontdekken wat niet zichtbaar, maar wel overal aanwezig is.

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen