Keynote-sprekers Daiwa House Modular Europe:  “Geïndustrialiseerd, duurzaam en modulair bouwen: dé oplossing voor het woningtekort”
07 september 2023 
3 min. leestijd

Keynote-sprekers Daiwa House Modular Europe: “Geïndustrialiseerd, duurzaam en modulair bouwen: dé oplossing voor het woningtekort”

Keynote-sprekers BIM Onderwijsdag Daiwa House Modular Europe:
“Geïndustrialiseerd, duurzaam en modulair bouwen: dé oplossing voor het woningtekort”

Op dit moment zijn veel mensen tevergeefs op zoek naar een woning. Er zijn te weinig woningen beschikbaar en als ze al beschikbaar zijn, dan zijn ze vaak veel te duur. Oude bouwmethodes bieden niet de snelheid die nodig is om het aantal benodigde, betaalbare woningen te behalen. Modulair bouwen wél! Daiwa House Modular Europe bouwt in haar fabrieken duurzaam, geïndustrialiseerd én modulair. BIM speelt hierbij een belangrijke rol.

harry-van-zandwijk

Harry van Zandwijk, CEO van Daiwa House Modular Europe

Harry van Zandwijk, CEO Daiwa House Modular Europe: “Onze woningen - zowel appartementengebouwen als grondgebonden woningen – zijn opgebouwd uit verschillende modules, die we in onze fabriek bouwen. Eerst maken we de elementen, zoals vloeren, wanden en daken. Vervolgens assembleren we deze tot modules. Deze gaan op transport, waarna we de woningen op locatie opbouwen door de modules aan elkaar te koppelen. De modules worden zoveel mogelijk compleet gebouwd in de fabriek, inclusief badkamer, keuken, vloer- en wandafwerking.”


Appartementen opgebouwd uit modules

Onmisbaar BIM

BIM is een belangrijk onderdeel van de processen van Daiwa House Modular Europa. “Ten eerste gebruiken we BIM om het bouwproces digitaal te doorlopen”, vertelt Tom Terpstra, Hoofd BIM Ontwikkeling. “Zo kunnen we mogelijke fouten opsporen en voorkomen. BIM voedt ook onze planning, assemblage en werkzaamheden. Binnen onze fabriek rijden automated guided vehicles (AGV’s) met de modules langs verschillende stations waar steeds andere werkzaamheden worden uitgevoerd, tot de gehele module gereed is voor transport. Hierbij gebruiken we BIM om er voor te zorgen dat de elementen op de juiste tijd op het juiste station aanwezig zijn. Daarnaast sturen we de robots die de elementen maken ermee aan. En we gebruiken BIM voor kwaliteitsborging, om aantoonbaar te maken dat we voldoen aan de gestelde eisen. Ook onze werkvoorbereiders en onderaannemers nemen we mee in het werken met BIM, door gedurende het engineersproces alle verschillende disciplines digitaal op elkaar af te stemmen en het werk goed voor te bereiden voor productie en plaatsing.” En Tom weet enthousiast aan te geven dat dat nog lang niet alle toepassingen zijn.

Daiwa House Modular Europe BIM vergadering

Tom Terpstra, Hoofd BIM ontwikkeling (3e van links) tijdens een BIM meeting met collega's

Bouwmethode van de toekomst

Tijdens de keynote-presentatie ‘Geïndustrialiseerd, duurzaam en modulair bouwen: dé oplossing voor het woningtekort’ nemen Harry en Tom bezoekers mee in de wereld van modulair bouwen. Ze geven een kijkje in de keuken van het digitale bouwproces en laten zien wat ervoor nodig is om écht te versnellen en automatiseren in modulaire fabrieken. Hoe draagt BIM bij aan het automatiseren van woningbouwprocessen binnen Daiwa House Modular Europe en hoe de fabrieken worden aangestuurd. Kortom: bezoekers kunnen kennismaken met de bouwmethode van de toekomst.

Sneller en duurzamer bouwen

Tom: “Onze manier van geïndustrialiseerd woningen bouwen met behulp van BIM is de toekomst!” Deze werkwijze is sneller, duurzamer en helpt het woningtekort in Europa te verminderen. “Het is ontzettend leuk om op deze manier te werken. Dit willen we de bezoekers van de BIM Onderwijsdag dan ook graag laten zien.” Het bedrijf wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met hun werkwijze, die radicaal anders is dan de traditionele manier van bouwen. Deze keynote-presentatie is interessant voor iedereen die iets met bouwen heeft – of je nu student bent of al jaren met BIM werkt voor een traditionele bouwer. “Hoe leuk is het om te zien dat bouwen ook op een andere manier kan?!”

dhme_modulair

Geïndustrialiseerd woningen bouwen met Daiwa House Modular Europe

Daarom partner van BIM Onderwijs

“Bij Daiwa House Modular Europa willen we ons verhaal graag delen”, vult Harry aan. “De BIM Onderwijsdag is hier een mooie mogelijkheid voor. Bovendien willen we graag investeren in nieuwe mensen: zowel in studenten en afstudeerders met nieuwe ideeën en digitale skills, als in ervaren krachten. Als BIM Onderwijspartner komen we graag met deze waardevolle mensen in contact.” Registreer je hier voor de BIM Onderwijsdag!

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen