Innovatie in ontwerp: De kracht van digitale transformatie en open standaarden
29 september 2023 
3 min. leestijd

Innovatie in ontwerp: De kracht van digitale transformatie en open standaarden

In een tijd waarin technologische vooruitgang industrieën in een razend tempo verandert, staat Royal HaskoningDHV vooraan in de digitale revolutie. We willen jullie meenemen in het belang van Building Information Modeling (BIM) voor ons bedrijf en hoe dit innovatieve concept bijdraagt aan het versterken van onze expertise in bijna alle sectoren waarin we actief zijn.

 BIM: De ruggengraat van onze dienstverlening.

Voor Royal HaskoningDHV is BIM veel meer dan een buzzword. Het is de hoeksteen van onze dienstverlening geworden, een cruciale pijler die ons in staat stelt om de meest complexe uitdagingen aan te gaan en onze missie, "Enhancing Society Together," waar te maken. Maar waarom is BIM zo essentieel voor ons?

1. Innovatie en efficiëntie

Innovatie is de motor van vooruitgang, en BIM is de brandstof die onze sector drijft. Het stelt ons in staat om sneller en efficiënter te werken, waardoor we projecten kunnen realiseren die anders ondenkbaar zouden zijn. Door middel van digitale modellering kunnen we ontwerpen optimaliseren, fouten minimaliseren en kosten besparen, wat van cruciaal belang is in een wereld waarin resources steeds schaarser worden.

2. Samenwerking en partnerships

De kracht van samenwerking is niet te onderschatten, en BIM verandert de manier waarop we met onze klanten en partners samen werken. Het stelt ons in staat om naadloos te communiceren, informatie te delen en gezamenlijke doelen te bereiken. Op die manier kunnen we onze missie om de gebouwde omgeving te verbeteren, daadwerkelijk realiseren.

 Open standaarden zijn essentieel om deze samenwerking en partnerships te versterken. Deze standaarden werken als universele taal in de wereld van BIM en digitale ontwerpprojecten. Bij Royal HaskoningDHV omarmen we deze open standaarden. Hierdoor kunnen we innovatieve oplossingen bieden die verder gaan dan de traditionele grenzen van ontwerpprojecten. Dit resulteert in waardevolle resultaten voor onze klanten en de samenleving als geheel.

3. Duurzaamheid en klimaatverandering

We worden geconfronteerd met de dringende uitdagingen van klimaatverandering en daarom maken wij, bij Royal HaskoningDHV, duurzaamheid een topprioriteit. BIM biedt ons de tools om duurzamere oplossingen te ontwikkelen, de ecologische voetafdruk van projecten te minimaliseren en bij te dragen aan een groenere toekomst.

4. Internationale uitdagingen

Royal HaskoningDHV is als bedrijf actief over de hele wereld, onze projecten en teams zitten wereldwijd verspreid. Dat brengt specifieke uitdagingen met zich mee. BIM fungeert als een universele taal die grenzen overstijgt. Het stelt ons in staat om te werken aan complexe, internationale projecten met een consistentie en precisie die voorheen moeilijk te bereiken was.

5. Sectoroverstijgende werken

Een vijfde, cruciaal aspect van BIM is de mogelijkheid om sectoroverstijgend te werken. Royal HaskoningDHV is actief in diverse sectoren, zoals infrastructuur, maritiem, luchtvaart, datacenters en meer. BIM dient als een verbindende factor tussen deze sectoren. Het stelt ons in staat om geleerde lessen en beste praktijken uit de ene sector toe te passen op uitdagingen in een andere, wat resulteert in innovatieve oplossingen en een breder scala aan diensten voor onze klanten.


 BIM op de BIM Onderwijsdag

Natuurlijk willen we ons enthousiasme voor BIM delen met de bredere gemeenschap, en daarom zullen we tijdens de BIM Onderwijsdag 2023 twee inspirerende sessies verzorgen:

  1. Roy van Hattem's "Do more, with less (with BIM)": Deze sessie zal de kracht van BIM als een efficiënt proces benadrukken en de toekomst van digitale tweelingen verkennen.
  2. Jan Janssen en Carlita Vis's "Enhancing Society door consistente BIM data": Hierin laten we zien hoe BIM de sleutel is tot het realiseren van onze missie om de samenleving te verbeteren en hoe het bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

 Onze deelname aan de BIM Onderwijsdag is slechts een klein venster in het grotere plaatje van onze betrokkenheid bij BIM en digitale innovaties. We zijn vastberaden om de voordelen van BIM in al onze projecten te benutten en daarmee onze impact op de wereld te vergroten.

Prijs voor Excellence in BIM met Revizto

Onze toewijding aan BIM en digitale innovatie wordt ook erkend, zo werden dat we recentelijk de prestigieuze prijs toegekend voor Revizto’s "Best Use - Data Centre Projects". Dit bewijst hoe wij geavanceerde technologieën op de beste manier integreren in onze projecten om uitmuntende resultaten te bereiken.

Het voorbeeld van TEC Tunnel Services

Een uitstekend voorbeeld van de kracht van BIM is te vinden bij onze TEC Tunnel Services. Royal HaskoningDHV is onderdeel van TEC (Tunnel Engineering Consultants), een permanente samenwerking op het gebied van tunnel- en ondergrondse werken. In dit kader hebben we een digitale tweeling gecreëerd van een tunnelsysteem, waarbij BIM de sleutelrol speelde. Deze digitale tweeling biedt real-time informatie over de tunnel, wat leidt tot aanzienlijke verbeteringen in beheer en onderhoud. Met BIM kunnen we problemen identificeren voordat ze zich voordoen, wat resulteert in kostenbesparingen en verhoogde veiligheid.

 Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van mogelijkheden om deel uit te maken van ons team, bezoek dan onze werkenbij-website voor leuke carrièrekansen.

 We hopen je te ontmoeten tijdens deze BIM Onderwijsdag, waar we samen kunnen leren, verkennen en bouwen aan een toekomst, waarin technologie en innovatie hand in hand gaan om de wereld om ons heen te verbeteren!

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen