Het belang van data standaarden in BIM
04 september 2023 
1 min. leestijd

Het belang van data standaarden in BIM


Uitdagingen zijn er volop in de bouw en zullen er ook altijd zijn. Maar hoe kan de branche toekomstige uitdagingen het hoofd bieden en zorgen dat ze flexibel zijn in ieder situatie.

Belang van datagedreven werken

Steeds meer bedrijven verschuiven van document- naar data gedreven workflows. De overgang van document- naar data gedreven werken markeert een fundamentele verschuiving in de manier waarop bedrijven en organisaties opereren. Waar document gedreven benaderingen afhankelijk zijn van statische projecttekeningen en rapporten, draait data gedreven werken om het inzetten van waardevolle informatie als de kern van besluitvorming en optimalisatie.

Omdat modellen steeds complexer zijn, en de roep om materialen herbruikbaar te maken wordt steeds groter is het niet meer de vraag of je de stap naar data gedreven werken gaat maken, maar wanneer. Hoe gaan we deze complexe modellen begrijpbaar maken en hoe weten wij nou welk object wel of niet gecontroleerd is. Als wij heel eerlijk tegen elkaar zijn, komen we tot de conclusie dat data totaal niet sexy is. Het doel van data zal dus altijd moeten zijn om het visueel te presenteren.. Wat kunnen wij hier in de modellen nu mee doen.


Wisselen van Data

Verschillende projecten, verschillende eigenaren en ieder heeft zijn eigen wensen. Hoe hard wij ook ons best doen om standaarden op te zetten in de bouw, er zal altijd project specifieke data nodig zijn die wisselend is. Hoe kun je dit nu op een handige manier voor elkaar krijgen, en hoe zorg je er voor jezelf voor dat dit niet een gigantische administratieve last is.
Het automatiseren en goed stroomlijnen van dit proces kan je veel tijd en problemen besparen.


Data voor je laten werken

Data heeft de potentie om als een krachtige bondgenoot te fungeren binnen alle fasen van de bouwcyclus. Door data slim te benutten, kan de bouwsector efficiëntie vergroten, kosten verminderen en projecten naar een kwalitatief hoger niveau tillen.
Aan de hand van verschillende scenario’s in onze masterclass laten wij zien dat Data essentieel is om het primaire proces te sturen maar ook kan helpen als er uitdagingen zijn. Met de nieuwste ontwikkelingen en innovaties wordt het maken en gebruiken van BIM-modellen en de data verbeterd.

Registreren

Onze masterclass heet: Het belang van Data-standaarden in BIM. Zien we jullie daar? Je kunt je registreren via: www.bimonderwijsdag.nl.

 

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen