BIM Onderwijsdag: kicken om al die gepassioneerde jonge mensen te ontmoeten
14 september 2022 
4 min. leestijd

BIM Onderwijsdag: kicken om al die gepassioneerde jonge mensen te ontmoeten

De BIM Onderwijsdag is voor Arcadis uitermate belangrijk. “Het is een geweldig gelegenheid om al die gepassioneerde jonge mensen te ontmoeten en voor de studenten een mooie kans zich te oriënteren op onder meer een toekomst bij Arcadis”, zegt Jurjen Haitsma, Digital Transformation Lead bij Arcadis. BIM staat voor het Bouw Informatie Model / Management en dit is niet meer weg te denken bij de complexe projecten waar Arcadis aan werkt. “De digitalisering van informatie is een krachtig gereedschap voor een duurzame circulaire toekomst.”


 Jurjen Haitsma - Arcadis
Jurjen Haitsma, Digital Transformation Lead bij Arcadis

Arcadis is een wereldwijde ingenieursorganisatie waar 29.000 mensen werken aan dezelfde passie: Improving quality of life. Overal waar er iets verandert denkt Arcadis mee, denk aan ontwerpen, vergunningen en andere adviesdiensten voor een duurzame gebouwde en natuurlijke omgeving zoals bruggen, tunnels gebouwen of grondsanering. “We doen eigenlijk alles behalve het fysieke bouwen zelf. Daarom speelt al vanaf het begin - anno 1888 - het milieu een belangrijke rol bij de keuzes die we maken.”

Steeds meer is BIM de belangrijkste spil waar informatie wordt verzameld, gestructureerd en geraadpleegd. Digitalisering is een belangrijk hulpmiddel en de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel. Daarom grijpt Arcadis de BIM Onderwijsdag aan om kennis te maken met het aanstormend talent uit het onderwijs. “De band met het onderwijs is belangrijk voor ons. Ik ben zelf kerndocent bij een opleiding. De technologie verandert zo snel, daar moeten we kennis over blijven delen. De BIM Onderwijsdag is daarvoor een geweldige plek.”

Technologie als belangrijk hulpmiddel
 
“Ik ben van huis uit met techniek opgegroeid. Mijn familie had een prefeb betonbedrijf. Ik doorliep technische opleidingen, mts weg- en waterbouw, hts civiele techniek en op de TU een bouw-bedrijfskunde opleiding. Ik begon zelf bijna dertig jaar bij de HBG, een voorganger van de Koninklijke BAM en ontdekte daar de kracht van de mogelijkheden van technologie. We werkten aan het World Port Center van Norman Foster naast Hotel New York. Ik startte als werkvoorbereider en werd projectleider. Tekeningen werden voor goedkeuring per post verstuurd. Er gingen soms wel vier weken overheen voordat je een tekening met goedkeuring terugkreeg. We besloten met zes partijen de documenten digitaal te delen met de software tool Projectwise van Bentley. Dit reduceerde die tijd naar drie tot vier dagen.

Op dat moment vielen de schellen van mijn ogen en besefte ik wat technologie voor een bedrijf kan betekenen. Digitalisering is mede daardoor mijn ‘ding’. En nu ben ik dus verantwoordelijk voor de implementatie van digitale processen binnen Arcadis. Digitalisering is natuurlijk belangrijk, maar we moeten niet vergeten dat mensen altijd de doorslaggevende factor zijn. Technologie kan alles, maar mensen zetten de technologie in beweging.

Digitaal wijs zijn
 
We zoeken bij Arcadis mensen die digitaal wijs zijn, die in staat zijn dingen zelf te ontwikkelen. We werken bijvoorbeeld veel met Python en onze mensen zoeken zelf hoe ze iets kunnen ontwikkelen met de software als het er nog niet is. Het is een goede vaardigheid je thuis te voelen in meerdere programma’s want het is onze ervaring dat je nooit binnen één omgeving werkt. Je werkt altijd samen met andere disciplines en moet verbanden leggen tussen programma’s en platformen en met bedrijven die een achterstand hebben of juist vooruitlopen. Als het Bouw Informatie Model goed is opgebouwd, ben je steeds in staat voor elke partij de relevante informatie op het juiste moment uit het model te halen. Dan is het een goede basis voor een succesvolle samenwerking.”  

Data voor de toekomst
 
Vanaf de ontwikkeling en realisatie van een project verzamelt zich een enorme hoeveelheid informatie rond het model. Maar daarna volgt de lange gebruiksfase van het wegdeel, de tunnel of het station. De projecten waaraan Arcadis werkt, gaan 50 tot 100 jaar mee. “Wij buigen ons nu steeds meer over het vraagstuk hoe we de vergaarde data het best transformeren zodat we het ook kunnen gebruiken in de exploitatiefase van een asset. Het in één keer goed benutten van de data is voor organisaties als Rijkswaterstaat of Prorail erg belangrijk. 

We focussen ons op de levenscyclus van assets. Nadrukkelijk nemen we bij de ontwikkeling, constructie en realisatie ook het hergebruik van materialen mee. De verzamelde data is daarmee letterlijk gekoppeld aan bouwstenen van onze projecten.”

Bouwen aan een duurzame wereld
 
Arcadis is een fascinerend bedrijf. “We werken aan zaken die er écht toe doen met bijzondere projecten. Denk aan Station Ede Wageningen, de laboratoria voor Friesland Campina, het verticale bos Wonderwoods in Utrecht of het distributiecentrum langs de A12 voor Hoogvliet supermarkten. Haitsma: “Voor dat laatste project wonnen we twee grote BREEAM duurzaamheidsprijzen. Kijk jij verder dan alleen naar morgen dan ben je bij Arcadis aan het juiste adres. We bouwen hier letterlijk aan een gezonde, duurzame wereld voor vandaag en morgen voor onze kinderen.”

hoogvliet-distributiecentrum-a12

Arcadis wint twee BREEAM duurzaamheidsprijzen voor het project: distributiecentrum Hoogvliet

Arcadis is dus ook dit jaar weer aanwezig op de BIM Onderwijsdag. Er is een informatiestand waar studenten in contact kunnen komen met Jurjen Haitsma of een collega kunnen ontmoeten en het enthousiasme voor BIM en de wereld van morgen hiermee verder kunnen vergroten. Ook geven zij een masterclass waarin zij actuele en spraakmakende projecten laten zien. Met praktijk voorbeelden laten zij zien hoe BIM het ontwerp, de realisatie en beheer maximaal kan ondersteunen. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Klik op BIM Onderwijsdag programma om te bekijken wie er nog meer een masterclass geven. Je kunt je vervolgens registreren via: https://registratie.bimonderwijsdag.nl/bezoeker

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen