BIM en Digitaal Bouwen: waarom data de nieuwe bouwmaterialen zijn
21 september 2023 
in 3D
3 min. leestijd

BIM en Digitaal Bouwen: waarom data de nieuwe bouwmaterialen zijn

BIM en Digitaal Bouwen zijn termen die niet meer weg te denken zijn in de Nederlandse bouw.

Met BIM kun je niet alleen geweldige 3D-ontwerpen maken, maar je hebt ook toegang tot een schat aan informatie. Hoewel deze technologieën al een tijdje bestaan, lijken we nog niet helemaal te profiteren van hun volle potentieel. En is de toepassing in de praktijk vaak nog beperkt tot de coördinatie van ontwerpstukken en passingscontroles tijdens de engineeringfase.

Voor het effectief werken met data in 3D modellen (de ‘i’ in BIM) is nog een grote slag te slaan. En dat is relevanter dan ooit: de woningopgave, de noodzaak om ‘Parijs-Proof’ te bouwen en hoge materiaalkosten vragen allen om een efficiënter, data gedreven bouwproces. Dit lukt alleen wanneer je kunt vertrouwen op de data waarmee je werkt.

Dus, laten we eens kijken waarom het bewaken van de kwaliteit van data in deze digitale wereld zo ontzettend belangrijk is. In deze blog hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet:

Vooraf duidelijke afspraken is het halve werk

Stel je voor dat je een digitaal bouwproject hebt gepland, en je wilt dat alles vlot verloopt. Voordat je begint, is het van essentieel belang om enkele basisregels vast te leggen met je partners in het bouwproces. Wat moeten ze precies bijdragen? Wanneer hebben we die informatie nodig?

Een document met dit soort afspraken wordt ook wel Informatie Levering Specificatie genoemd (ILS.) In de Nederlandse bouw zijn met de BIM Basis ILS en de ILS O&E al goede stappen gezet om tot branche-brede uitgangspunten te komen voor de inhoud en de vorm van een ILS. Hier is onlangs de ILS configurator bijgekomen. Met deze tool kan vanuit een web portaal centraal een ILS opgesteld én gedeeld worden.

Belangrijk is dat de uitvraag in de specificatie altijd volgt uit de toepassingen waarvoor het modelleerwerk wordt gebruikt. Deze worden bepaald door de behoefte in een project en de ambities binnen jouw organisatie.

Alle data die je uitvraagt moet worden gecontroleerd en gevalideerd. Het is zonde van de inspanning als deze data geen aantoonbaar doel dienen. Bijvoorbeeld omdat sommige data overbodig kunnen zijn in het project, of omdat binnen jouw organisatie de benodigde kennis en vaardigheden ontbreken om de data effectief te gebruiken. Wanneer je vaak met dezelfde partijen samenwerkt is het verstandig om project overstijgende specificaties vast te leggen. Dit maakt het verwerken (én bewaken) van de data een stuk eenvoudiger. Denk aan deze afspraken als de blauwdruk voor een succesvolle samenwerking.


Dezelfde taal spreken

In de Nederlands Bouw is het gebruik van open standaarden zoals IFC (Industry Foundation Classes) en BCF (BIM Collaboration Format) inmiddels gemeengoed. Ze zorgen ervoor dat computers dezelfde taal spreken en gegevens gemakkelijk kunnen delen en begrijpen. Geen gedoe met vertalers hier!

Binnenkort zal buildingSMART de eerste versie van de IDS (Information Delivery Specification) standaard lanceren. Hiermee kan een digitale versie van een ILS worden opgesteld die voor een computer leesbaar is, waardoor het gemakkelijk gedeeld kan worden en in verschillende software geïmporteerd kan worden. Bijvoorbeeld om een automatische controle aan te sturen om vast te stellen of alle gevraagde data aanwezig zijn in een model.

De kracht van automatisering

Het controleren van datakwaliteit in BIM-modellen kan een tijdrovende klus zijn. Hier kan de kracht van automatisering uitkomst bieden! Met tools zoals Solibri Office kun je regels instellen om automatisch te controleren of alle juiste gegevens in je model zitten.

Met de verwachte introductie van IDS zal deze taak nog gebruiksvriendelijker worden. Voeg hier de autorun functionaliteit van Solibri aan toe en je kunt volledig ‘op de automatische piloot’ rapportages over datakwaliteit genereren. Het is als het hebben van een betrouwbare assistent die je werk doet terwijl jij geniet van een kopje koffie.

Kortom, het begrijpen van datakwaliteit is een kracht in de wereld van BIM en Digitaal Bouwen. Dus, als je nu enthousiast bent geworden over dit onderwerp (en dat hopen we), nodigen we je graag uit om deel te nemen aan onze masterclass tijdens de BIM Onderwijsdag. Hier gaan we dieper in op deze essentiële aspecten van BIM en Digitaal Bouwen. Bezoek onze website op www.solibri.com/nl voor meer informatie of neem contact op met ons Solibri Benelux-team voor vragen en meer informatie via tel:+31 233038505.

Tot ziens op de BIM Onderwijsdag.

Auteur: Bart Bol, Customer Succes Manager Solibri Benelux

Over de schrijver
De BIM Onderwijs redactie plaatst content namens de eigen organisatie en namens de partners.
Reactie plaatsen