Wij geloven in sprookjes, jij ook?

Sprookje over virtueel bouwen

Er was eens… een mooi en weelderig koninkrijk genaamd Heijmanië. In het zuiden van het koninkrijk stond het paleis van de koning vanwaar het ministerie van ‘Bouw & Techniek’ zich bezig hield met de bouwopgaven in het koninkrijk. Het ministerie had over de loop van de jaren een goede naam opgebouwd met het bouwen van stevige huizen voor de inwoners en door aanleggen van de brede en statige wegen in opdracht van de koning.

De inwoners van het koninkrijk waren inmiddels zó welvarend dat het bezitten van landerijen en huizen hen steeds minder interesseerde. In plaats daarvan wilden ze gelukkig zijn en lang en gezond leven. Ze wilden werken en wonen in een prettige en aangename omgeving en het koninkrijk in goede staat achterlaten voor hun kinderen.

Nieuwe bouwprojecten

Dit verhaal gaat over Jan. Jan is een van belangrijkste adviseurs van het ministerie; Jan organiseert nieuwe bouwprojecten. Hij zorgt ervoor dat het ontwerp voldoet aan alle verwachtingen die de koning heeft en dat het optimum gevonden wordt tussen geld, tijd en kwaliteit. De veranderende verwachtingen van de inwoners aan hun gebouwen zorgen ervoor dat er een zware last op de schouders van Jan rust.

Vandaag werkt Jan vanuit de werkvertrekken op het paleis. Dat doet hij niet meer alle dagen. Hij kan tegenwoordig namelijk ook prima thuis werken. In een virtuele werkelijkheid werkt hij dan samen met zijn collega’s. Soms spreken ze zelfs met elkaar af IN het virtuele ontwerp. Vandaag echter niet. Vandaag staat een scrum op het programma. Samen met alle deskundigen van het ministerie en met de arbeiders die normaal buiten werken aan de paleizen leggen ze in één dag de basis voor een nieuw project van de koning.

VR bril

De koning heeft gevraagd om zijn paleis te herontwikkelen. Het moet energieneutraal worden en een gegarandeerd prettig woon- en werkklimaat krijgen… en de koning wil garanties! Als het nieuwe paleis niet voldoet zal het ministerie, en Jan daarbij, op de blaren moeten zitten. Jan wil niet dat dat gebeurt.

3D scan

Zoals tegenwoordig gebruikelijk, start Jan met zijn team met een 3D scan van het bestaande paleis. Kunstenaars hebben een beeldontwerp gemaakt welke door modelleurs uitgewerkt is in een 3D Bouw Informatie Model. Ze beginnen de dag door met het hele team samen een virtuele tour door het nieuwe ontwerp te maken. Alle ruimten worden rustig bekeken zodat ze een goed beeld krijgen van de mogelijkheden. Elk idee of gedachte over het ontwerp wordt virtueel op het ontwerp opgeschreven en komt op de backlog van het team om later te gaan uitwerken.

Jan haalt met een paar handelingen een lijst van alle gebruikte materialen en producten uit het BIM-model. Met deze materiaalstaat voert hij direct een vergelijk uit met eerder gebouwde projecten. Alle documenten over het nieuwe project worden door een data-analist van het ministerie van ‘Bits en Bites’ doorzocht op kansen en risico’s. Bekende risico’s worden zo snel gevonden. Jan krijgt volautomatisch de beste beheersmaatregelen voorgesteld. Hij hoeft er alleen maar over te beslissen.  Dit scheelt Jan veel tijd in de eerste dagen van een nieuw project. Hij kan zich direct gaan focussen op de essentiële vragen.

Nieuwe uitvindingen

Voor dit project gaat Jan net een stapje verder dan hij op eerdere projecten deed. De ministeries van ‘Gedane Zaken’ en ‘Ontwerp Generatie’  hebben nieuwe uitvindingen gedaan die Jan wil toepassen.

Het ministerie van ‘Gedane Zaken’ heeft één meertje boven in de bergen van het koninkrijk gevuld met alle gebruikservaringen van alle bestaande gebouwen van het koninkrijk. In een tweede meertje in de bergen hebben ze alle bouwtechnische informatie laten lopen uit alle eerder paleisontwerpen. In een derde meer zit alle productinformatie van alle toegepaste producten in het koninkrijk. Door de informatie uit de drie meertjes samen te laten vloeien in het ‘Meer der Wijsheid’, kan het ministerie van ‘Gedane Zaken’ nu exact adviseren hoe de gebouwen op lange termijn presteren. Hiermee kan Jan straks aan de koning de belofte doen dat het nieuwe paleis gaat presteren zoals de koning gevraagd heeft.

Het ministerie van ‘Ontwerp Generatie’  heeft een supercomputer gebouwd die alle mogelijke varianten van het ontwerp kan doorrekenen. Op de computer zijn een paar hendels gezet die Jan kan bedienen. Hierop kan Jan instellen of hij het mooiste, goedkoopste of snelst te bouwen ontwerp wil hebben. Met deze uitvinding weet Jan zeker dat hij altijd de beste verhouding tussen geld en kwaliteit heeft.

Bouwmaterialen

Jan zijn eigen ministerie heeft gewerkt aan het leggen van nieuwe contacten met verre koninkrijken. Hierdoor weet Jan nu precies welk naburig koninkrijk welke grondstoffen en bouwmaterialen nodig heeft. Hierdoor weet Jan op basis van de informatie uit de 3D scan en het nieuwe BIM-ontwerp precies welke bouwmaterialen gesloopt moeten worden en in welk koninkrijk deze materialen gevraagd zijn. Jan kan hierdoor een deel van de renovatie betalen met de opbrengsten van de gesloopte delen. Het scheelt hem bovendien in afvalkosten en er hoeven geen nieuwe grondstoffen gedolven te worden.

Aan het einde van de dag is Jan al veel verder met het project dan hij vroeger geweest zou zijn. Omdat Jan openstaat voor nieuwe ontwikkelingen en uitvindingen wordt Jan steeds een beetje sneller en beter. Zolang Jan bij blijft leren, zal de koning tevreden kunnen zijn.

Spreekt dit sprookje je aan en wil jij onderdeel uitmaken van dit sprookje? Kom dan kennismaken met Heijmans op de BIM Onderwijsdag op 2 oktober.

Door: Michiel Bottema – Head Of Department Process- and Informationmanagement at Heijmans Utiliteit